Fico közölte, Szlovákia humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának

2023. december 4. - 17:19 | Belföld

Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök hétfői telefonbeszélgetésük során megerősítette Denisz Smihal ukrán kormányfőnek, hogy Szlovákia humanitárius és civil segítséget nyújtana Ukrajnának. Erről a közösségi hálón tájékoztatott a miniszterelnök. Egyúttal bejelentette, hogy 2024 elején a szlovák-ukrán határon találkozik Smihallal.

Fico közölte, Szlovákia humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának
TASR-felvétel

„Nem hiszünk az ukrajnai konfliktus katonai megoldásában, mert az csak felesleges vérontáshoz vezet, eredményre nem" - jelentette ki Fico.

Kizárta, hogy a hadseregtől és az állami raktárakból fegyvert és lőszert szállítanának Ukrajnába. Kijelentette, hogy Szlovákia kész segíteni Ukrajnának az aknamentesítésben, ehhez speciális felszereléseket szállítani, együttműködni az energiaszektorban, beleértve a lakosságot szolgáló nukleáris létesítmények felügyeletét, és humanitárius segélyt nyújtani Ukrajnának.

Megerősítette továbbá, hogy a Szlovákia továbbra sem engedélyezi az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalát Szlovákia területére, amit azzal indokolt, hogy ez ellentétes lenne a szlovákiai gazdák érdekeivel.

A kormányfő megerősítette, hogy Szlovákia támogatja Ukrajna és Moldova európai perspektíváját, de a nyugat-balkáni országokéval együtt. Támogatja az Európai Unió 2024-2027-es költségvetésének közelgő felülvizsgálatát is az általa korábban meghatározott feltételekkel.

Az említett területeken való együttműködés az új év elején téma lesz a szlovák és az ukrán miniszterelnök találkozóján.

TASR