Fico letartóztatása: Žilinka kizárta Lipšicet, inkább a helyettesét bízta meg, hogy kérje a parlament beleegyezését

2022. április 22. - 12:59 | Belföld

Maroš Žilinka főügyész kizárta Daniel Lipšic speciális ügyészt a Smer-SD elnöke, Robert Fico ügyével kapcsolatos döntéshozatalból.

Fico letartóztatása: Žilinka kizárta Lipšicet, inkább a helyettesét bízta meg, hogy kérje a parlament beleegyezését
Maroš Žilinka főügyész (Fotó: TASR)

A főügyész azért döntött így, mert kétségek merültek fel Lipšic elfogulatlanságával kapcsolatban. Egyúttal felhatalmazta a speciális ügyész helyettesét, hogy járjon el a főügyész nevében, és kérje a parlamentet, hogy egyezzen bele Robert Fico parlamenti képviselő letartóztatásába.

Erről Dalibor Skladan, a Főügyészség szóvivője tájékoztatta a TASR hírügynökséget.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség szerdán reggel őrizetbe vette Robert Kaliňákot. A Fico-kormány egykori belügyminiszterét Robert Fico korábbi háromszoros miniszterelnökkel, a Smer-SD elnökével együtt bűnszervezet alapításának és támogatásának bűntettével, valamint adótitok veszélyeztetésével gyanúsítják. Ficót azonban egyelőre nem vették őrizetbe, ahhoz az Alkotmány szerint a parlament beleegyezése szükséges, mivel Kaliňákkal ellentétben parlamenti képviselő.

A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze csütörtökön indítványozta Maroš Žilinka főügyésznél, hogy adja hozzájárulását a Fico őrizetbe vételéhez szükséges kérvény beadásához. Žilinka most ennek kapcsán bízta meg a speciális ügyész helyettesét.

A kérelmet először a mandátumvizsgáló és mentelmi bizottság kapja meg, amelynek az élén az OĽaNO képviselője, Anna Andrejuvová áll. A bizottságban többsége van a koalíciónak. A bizottság ülése nem nyilvános, annak eredményéről határozati javaslattal számolnak be a parlament előtt, amely végül kimondja a végső szót. Ahhoz, hogy Fico vizsgálati fogságba kerüljön, az indítványt legalább 76 képviselőnek támogatnia kell.

Ha a parlament beleegyezik Fico letartóztatásába, nem veszítené el automatikusan a mandátumát, néhány hétre vagy hónapra azonban kikerülne a parlamentből, helyére pedig mást ültetnének.


(TASR)