Fico már egy ideje retteghet, egyre több emberének kezén kattan a bilincs

2020. október 30. - 09:22 | Belföld

Szőnyeg alá próbálták söpörni a korrupciót, a túlárazott állami beszerzéseket, de még egy gyilkosságot is. Ez mind kiderült az igazságszolgáltatás képviselői - a bírók és ügyészek - megdöbbentő ügyeinek kivizsgálásából. 

Fico már egy ideje retteghet, egyre több emberének kezén kattan a bilincs
Fotó: tasr

A Smer - rövid megszakítással - 12 évig kormánypozíciót töltött be, de ha a párt vezetőjének, Robert Ficónak szegezik a kérdést, mindig kitér annak megválaszolása elől, hogy mennyire felelős az igazságszolgáltatás jelenlegi helyzetéért. A többszörös kormányfő korábbi jobbkeze, az exbelügyminiszter, Robert Kaliňák azt mondja, hogy a felmerült vádak nincsenek megfelelően megindokolva, és ezek alapján képtelenség képet kialakítani a szlovákiai bíróságokról és az ügyészségről.

"Biztos részben felelősek vagyunk azért, hogy Szlovákia milyen helyzetben van. De ahogy ezt a helyzetet ábrázolják, egyszerűen nem függ össze a valósággal" - nyilatkozta Kaliňák, aki még három éve úgy látta, "ahhoz, hogy a legfelső szinteken is üldözni lehessen a korrupciót, ahhoz azt ott fent el is kell követni".

Azt követően, hogy az ország egyik legnagyobb hatalmú ügyészét, Dušan Kováčikot lekapcsolták a hatóságok, Fico azt nyilatkozta, hogy a félelem légkörében élünk, ahol a közjogi szereplők visszaélnek a jogköreikkel.

Zuzana Petková, az egyik hazai korrupcióellenes alapítvány - a Zastavme korupciu - vezetője képtelenségnek tartja a rendőrség munkájának megkérdőjelezését. Már csak azért is, mert a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) vezetője a mai napig az a Branislav Zurian, akit még az előző országos rendőrfőkapitány, a Smerhez közel álló Milan Lučanský nevezett ki. Petková úgy véli, bizonyára

a félelem légkörében élnek bizonyos emberek csoportjai, akik részt vettek bizonyos bűncselekmények elkövetésében, akik ellen vallhat a smeres exállamtitkár, Monika Jankovská vagy Kováčik.

Amikor 2019 szeptemberében Jankovskát leváltották az igazságügyi államtitkári posztjáról, Fico megköszönte a munkáját, pedig már akkor ismert volt, hogy a politikus miről levelezgetett Marian Končerral, aki őt nemes egyszerűséggel, csak "majmocskámnak" hívott. "Amit láttam, hogy milyen teljesítményt mutatott az államtitkár, azt muszáj szétválasztanom attól, amit talán a magánéletében tett" - magyarázta Fico a Jankovskával kapcsolatos álláspontját az Expres rádióban.

Jelenleg korrupció vádjával Jankovská vizsgálati fogságban ül, és a Sme lap információi szerint együttműködni óhajt a hatóságokkal.

Grigorij Mesežnikov politológus szerint a Smer és Fico nem tehet úgy, mintha semmi köze nem lenne a felmerülő bűncselekményekhez. "Hiszen kormányfőként minden reggel megkapta a titkosszolgálatok jelentését arról, mi történik az országban. Mihez kezdett ezekkel az információkkal?" - nyilatkozta a politikai szakértő.

Amikor letartóztatták a különleges ügyészt, Fico kiállt Dušan Kováčik mellett is. "Ügyészként a valódi maffia ellen küzdött" - mondta akkor a Smer vezetője. Közben meg Kováčik arról híres, mennyi ügyet állított le. 2009-től 2017-ig egyetlen vádat sem tartott megalapozottnak abból a 61 ügyből, amit személyesen kezelt. Ezek közül több is érintette Ficót és a pártját.

Kováčikot azzal vádolják, hogy kenőpénzeket fogadott el, és falazott egy NAKA-s nyomozó meggyilkolásának előkészítésekor. Ezt a gyilkosságot állítólag az a Ľudovít Makó, a pénzügyőrség bűnügyi részlegének egykori vezetője tervelte ki, akit szintén a Smer helyezett pozícióba.

Fico próbálta védeni az Állami Tartalékalap korábbi vezetőjét, Kajetán Kičurát is, akit nem sokkal a kormányváltás után tartóztattak le korrupciós és pénzmosással összefüggő vádak miatt. A Smer irányítója Kičurával kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy nincs ok a letartóztatására. Arról nem is beszélve, hogy pár hónappal korábban a Smer, mint s legerősebb parlamenti párt Kičurát, Jankovskát is jelölte alkotmánybírnak, éppen úgy, ahogy a pártvezető Ficót is. Ha a korábbi kormánypárt ezen lépése kijött volna, most az alkotmánybíróságon ők döntenének arról, hogy az utóbbi időben letartóztatott bírókmehetnének-e vizsgálati fogságba.

Mesežnikov úgy véli, éppen ezek az emberek működtették a korrupciós rendszert, amelyik most szemünk láttára omlik össze. "Ebből nem kászálódhat ki Fico. Ami most történik, az számára a teljes politikai diszkvalifikáció, és elegendő ok arra, hogy visszavonuljon a politikából" - mondja a politológus.

Amikor idén júniusban a Smerből távozott személyek Peter Pellegrini vezetésével megalakították a Hlas pártot, a leggyakrabban az vetődött fel velük kapcsolatban, miként viszonyulnak majd a Smer korábbi ügyeihez. Most, hogy szinte minden hétre, hónapra esik néhány letartóztatás, Pellegrini azt mondja, a szervek csak szépen mindent vizsgáljanak ki, függetlenül attól, kit érinthet a dolog.

(Sme)