Fico már elvitte kormánya névsorát Čaputovának, a köztársasági elnök később nyilatkozik

2023. október 17. - 16:22 | Belföld

Kedden délután személyesen vitte el Robert Fico, a Smer elnöke leendő kormánya névsorát Zuzana Čaputová államfőnek. A Hlas és az SNS miniszterjelöltjei már korábban ismertek voltak, a Smer azonban hivatalosan nem árulta el kiket jelöl a pártnak jutó 6 miniszteri posztra. Az világos volt, hogy a miniszterelnök-jelölt az Robert Fico. Fico csaknem egy óráig volt Čaputovánál. A köztársasági elnök csak egy rövid közleményt adott ki, amely szerint „előbb megismerkedik a jelölésekkel”.

Fico már elvitte kormánya névsorát Čaputovának, a köztársasági elnök később nyilatkozik
Fico a választás után is jár a köztársasági elnöknél (Fotó: TASR)

Megvan a leendő Smer-Hlas-SNS kormány tagjainak hivatalos névsora, de még mindig nem nyilvános. Habár a végleges lista még változhat, ha Zuzana Čaputová köztársasági elnök nem fogadja el a pártok által kiválasztott összes nevet,

egyedül már csak Robert Fico nem árulta el, hogy pártja kiket jelöl a nekik jutott 6 minisztérium élére.

A Hlas és az SNS jelöltjeinek neve már korábban ismert volt, a Hlas hivatalosan is bejelentette ma délelőtt, Andrej Danko, az SNS elnöke pedig nem hivatalosan mondta el, hogy pártja elnöksége kiket javasol. Egyelőre csak két minisztert jelölnek, a harmadik minisztérium ugyanis csak januárban jöhet létre. A környezetvédelmi tárca élére Rudolf Huliakot jelölik, a kulturális miniszternek pedig Martina Šimkovičovát javasolják. Egyik jelölt sem az SNS tagja, de a párt listáján jutott be aparlamentbe, ráadásul mindketten kiváltották a szakmai szervezetek ellenállását. Danko ezt valószínűleg érzi.

„Első körben a parlamentbe beválasztott képviselőket jelöljük miniszternek” – mondta a pártelnök a TASR hírügynökség szerint, vagyis arra számít, hogy nem biztos, hogy ez a két ember tényleg miniszter lesz.

A Smer elnöke nem hozta nyilvánosságra, hogy pártja kiket jelöl a miniszteri posztokra, pedig hétfőn, a koalíciós szerződés aláírásakor annyit mondott, hogy miután a köztársasági elnököt tájékoztatja, a nyilvánosságnak is elmondja, kik lehetnek a miniszterek.

Fico csaknem egy órát lehetett a köztársasági elnöki palotában. Zuzana Čaputová egy rövid közleményben reagált a Smer elnökének látogatására.

„A köztársasági elnök megismerkedik a jelölésekkel és utána ad tájékoztatást a további lépéseiről” – írta az államfő hivatala.

Fico a palotából való távozáskor nem nyilatkozott a sajtónak.

- lpj -