Fico már a következő parlamenti választásokra koncentrál – eljátszott a gondolattal, hogy mit tenne, ha a kormányban lenne

2022. november 17. - 12:57 | Belföld

A Smer-SD-nek valós ambíciói vannak, hogy megnyerje a legközelebbi parlamenti választásokat, legyen szó előrehozottról, vagy a rendes, 2024-ben sorra kerülőről – nyilatkozta Robert Fico a párt csütörtöki ülésén.

Fico már a következő parlamenti választásokra koncentrál – eljátszott a gondolattal, hogy mit tenne, ha a kormányban lenne
Fotó: TASR

„Az alkotmány előírja, hogy szuverén, szabad és demokratikus Szlovákiát kell építenünk és védenünk, hogy az államunknak joginak és szociálisnak kell lennie. Ezek az attribútumok nem a baloldal vagy a szociális demokrácia szüleménye, amit mi képviselünk. Ezek alkotmányos rendek, amit minden hatalmon lévő politikai garnitúrának tiszteletben kell tartania” – mondta Fico.

Megállapította, hogy, ha a Smer sikeres akar lenni a választásokon, a pártnak mindent bele kell adnia 2023-ban. A választások utáni együttműködésből egyelőre senkit sem zárt ki. Nyomatékosította, hogy akármelyik pártnak, amely a választások útján bekerül a parlamentbe, joga van együttműködést kezdeményeznie.

Hozzátette, hogy a Smer szuverén államhatalomként tiszteli az embereket, ezért szervezett petíciós akciókat a népszavazásért. Újfent bírálta a köztársasági elnököt, amiért az Alkotmánybírósághoz fordult, de a népszavazás időpontja, valamint az alkotmánymódosítások miatt is. Fico a népszavazást a demokrácia tesztjének nevezte, amiben szerinte a köztársasági elnök és a kormány is kudarcot vallott.

Fico bírálta továbbá a kormánykoalíciót, élén Eduard Heger miniszterelnökkel és Igor Matovič pénzügyminiszterrel az ellenzék üldöztetéséért, valamint a közfinanszírozás megzavarásáért. Megjegyezte: a kormány választási időszakának befejezéséért cserébe megállapodást kínált a jövő évi költségvetés támogatásáról. Roman Mikulec belügyminiszternek és a kormánynak felrótta továbbá a menekültválság kudarcát.

A Smer továbbra is elutasítja a kötelező kvótákat, az Egyesült Államokkal kötött védelmi megállapodással kapcsolatban elmondta, hogy az nem kedvező Szlovákiára nézve. Hozzátette, ha tagja lesz a kormánynak, indítványozni fogja a megállapodásról szóló tárgyalások megnyitását.

Fico elmondta továbbá, hogy tudatosítja Szlovákia EU-tagságának jelentőségét, noha az unió szerinte rossz kezekben van. Az ukrán háborúval kapcsolatban elmondta, hogy a béke elérésére kell törekedni, ugyanakkor szükségesnek tartja a kiegyensúlyozott külföldi együttműködést, Oroszországgal is. Közölte: a Smer nem támogatja Ukrajna esetleges csatlakozását a NATO-hoz.


TASR/para