Fico még mindig feltűnően kerüli a nyilvánosságot, a Smeren belül Kaliňák fejét követelhetik

A szerdai kormányülésen első alkalommal jelent meg a nyilvánosság előtt, de még most sem beszélt az újságírókkal.

Fico még mindig feltűnően kerüli a nyilvánosságot, a Smeren belül Kaliňák fejét követelhetik
Robert Fico (Fotó: SITA)

Szombaton feltűnően lebőgött a Smer a megyei választásokon, és három plusz egy megye vezetését is elveszítette, emellett 103 Smer-képviselővel kevesebb ül majd a megyei testületekben. Robert Fico az eredményhirdetés után nem nyilatkozott a sajtónak, hamar felszívódott.

Számítani lehetett arra viszont, hogy kedden megjelenik a párt vezetésének tanácskozásán, ahol épp a választási eredmények értékelésével foglalkoztak. A pártelnök azonban ekkor sem jelent meg.

Négy nappal a választások után lehetett látni először, mégpedig a szerdai kormányülésre érkezvén, de még ekkor is csak az épület egyik oldalsó bejáratán surrant be, feltűnően kerülve a sajtó képviselőit.

Robert Kaliňák cáfolta, hogy a párton belül feszültség lenne, de leszögezte, hogy érdekükben áll megvitatni az eredményeket, mivel néhány megyében valóban meglepőek voltak.

Peter Pellegrini kormányalelnök korábban a személyzeti változtatásokat is kilátásba helyezte. "Bizonyára erre is sor kerül, mi viszont mindig arról voltunk híresek, hogy ezeket párton belül intézzük, és ezt a trendet kívánjuk folytatni" - húzta alá Kaliňák.

Kedden ugye foglalkoztak az eredményekkel, ám a tanácskozásnak nincs semmilyen hivatalos végkifejlete. Peter Žiga azt mondta utána, hogy a vita még folyamatban van.

A SITA hírügynökség információi szerint a párton belül különböző szinteken néhányan annak régi arcait teszik felelőssé a választási kudarcért. A párthoz kötődő botrányokat, elsősorban Robert Kaliňákét, akinek szerintük távoznia kellene a posztjáról. Kaliňák ugyanakkor azzal védekezik, hogy akik elveszítették a választást, azok a kudarcukat megpróbálják most rá kenni.

(TASR/SITA/SME)