Fico még a Smert is elásná, csak hogy védje Kaliňákot?

A Smer választási fiaskója után is a helyén maradt Robert Kaliňák, akihez az elmúlt évek talán legnagyobb politikai botránya köthető. A Trend hetilap párton belüli személyeket kérdezett meg, és a válaszaik, valamint nyilvános politikai kijelentések alapján megpróbálta összerakni, mi történik odabent.

Fico még a Smert is elásná, csak hogy védje Kaliňákot?
Robert Kaliňák és Robert Fico (Fotó: TASR)

Ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy Robert Kaliňák pozíciója sokkal fontosabb, mint akárkié. És hogy ha a választási kudarc után, amikor is a Smer tulajdonképpen négy megyének, és képviselői harmadának inthetett búcsút, történik is valamilyen korrekció, arra leghamarabb a párt decemberi gyűlésén kerül sor, és legfeljebb valami apró kozmetikázásról lesz csak szó.

Az egyik legfontosabb mondat, amit Robert Kaliňák több alkalommal kijelentett, hogy 

"Robert Ficóval érkeztem a politikába, és Robert Ficóval is távozom onnét".

Ez a mondat a Bašternák-ügy óta lényegében új értelmet kapott. Kaliňák pozícióját ugyanis semmi nem rengeti meg, akármekkora a nyomás, Fico kiáll mellette. A TA3-ban például az elmúlt hétvégén is kijelentette, hogy semmi indok nincs arra, hogy bármely alelnököt lecseréljék a Smerben. Kaliňák mellett az utóbbi időben Peter Žiga került szóba, főleg a vajkai komp és a bősi erőmű körül kialakult botrány miatt.

Žiga a párt keleti ágának egyik legerősebb embere, és az általa jelenelg vezetett gazdasági minisztérium alá tartozik az MH Manažment társaság, amely több milliós összeg kifizetésére kényszerült annak az ügyvédi irodának, amely segített visszaszerezni az állam szárnyai alá a bősi erőművet.

Marek Maďarič kulturális miniszter volt az, aki a választások után kijelentette, a fiaskó nemcsak néhány hiányosság eredménye, hanem a párt veresége. Éppen ezért szerinte a párt különböző szintjein történő változtatásokra volna szükség, hogy ez a trend ne folytatódjon. Hasonlóan, de visszafogottabban reagált Peter Pellegrini is. "Ez lehetőséget ad nekünk megtudni, szükség van-e személyi változásokra. A jövőben minden bizonnyal sor kerül változásokra a kerületi struktúrákban. Úgy godnolom, ezzel most valóban komolyan foglalkozni fogunk" - mondta Pellegrini a választások után.

A Trend úgy tudja, hogy a választások után több alternatíva is felmerült a Smeren belül, hogy milyen változtatásokat hajtsanak végre, és szóba került például Ján Richter távozása a miniszteri posztról. Ez lényegében nem felelősségre vonást jelentene a galántai nevelőintézet körüli ügy kezelése miatt, hanem hogy teljes mértékben el tudja látni pártigazgatói feladatát, mint azt a napokban a sajtónak is kommunikálták. Ezáltal rendet rakhatna a párton belül, elsősorban a régiókban. "A pártstruktúrák ugyanis nincsenek a legjobb állapotban, mint azt a választási eredmény is megmutatta" - árulta el a Trend egyik párton belüli forrása.

Több kerületben a Smer nem tudta kellőképpen mobilizálni a választókat, hogy vegyenek részt. Példa erre Nagyszombat megye, ahol a már tizenkét éve "uralkodó" Tibor Mikuš nagyot bukott. Itt Renáta Zmajkovičová vezeti a Smer kerületi szervezetét, és felmerült az is, hogy leváltják. Ő annak idején egyébként is érintett volt már a pöstyéni CT-botrányban is a kórház igazgatótanácsának elnökeként.

Nagyon visszafogottan, de beszélni keztek arról is a párton belül, hogy különválasszák a pártelnöki és a miniszterelnöki funkciót. Míg Robert Fico megmaradna pártelnöknek, addig a kormányfői poszt kapcsán felmerült Peter Pellegrini és Peter Kažimír neve is.

Noha a Smer kifele azt kommunikálja, hogy egy egységes párt, a Trend a kulisszák mögötti információkból is úgy ítéli meg, hogy vannak, akik a pártvezetésben közelebb állnak egymáshoz. A párton belül V4-eknek nevezik például a három Peter, Pellegrini, Kažimír és Žiga alkotta triót, néha ideértve Martin Glváčot is. Ő a Smer pozsonyi kerületi elnöke.

Egy külön fejezet a pártvezetésben Marek Maďarič, aki elsősorban a volt zsolnai megyeelnökhöz, Juraj Blanárhoz, valamint egy másik erős smeresnek, Ján Podmanickýhoz áll közel.

Az előbb említettek azok, akik már hosszabb ideje a párton belüli reform szükségességéről beszélnek. A SITA hírügynökség bizoyos forrásokból például úgy értesült, hogy

öt alelnök, Pellegrini, Maďarič, Kažimír, Blanár és Žiga próbálja elérni, hogy Kaliňák távozzon végre a belügyminiszteri posztról. Az effajta koordinált fellépést azonban a nyilvánosság előtt tagadták.

Nem hivatalosan azonban több párton belüli forrás is úgy tartja, hogy Kaliňák már csak árt a pártnak, és a korrupció elleni harc egy ilyen belügyminiszterrel nem túl hiteles.

Kaliňák ugyan magányos farkasnak tűnik ezek után a Smer vezetésében, mégis izmos, mert bírja Fico és tanácsadóinak bizalmát. Ezt bizonyítják az utóbbi napok, vagy hetek, amikor is Fico, egy teljesen más stratgéiát választott a választási eredmény értelmezésére, mint például Maďarič vagy Pellegrini. Fico azt  mondta, hogy noha a Smer szerezhetett volna több posztot, de a képviselők számát tekintve még mindig a legerősebb pártról van szó. A választókat pedig biztosította afelől, hogy a belügyminiszter élvezi a bizalmát, hasonlóképp a többi alelnök is a párton belül.

Több teória is felmerül, hogy miért óvja Fico Kaliňákot. Ismert például az, hogy Fico annak a Ladislav Bašternáknak a luxuslakóházában bérel lakást, aki miatt Kaliňák is ilyen tré helyzetben van. Ha pedig Kaliňákot kirúgnák, az ellenzék céltáblájára bizonyára Fico kerülne.

A belügyminiszter ezzel egyidejűleg nagyon erős pozíciót harcolt ki magának, ugyanis az ő kezében vannak a biztonsági szervek és a rendőrség.

Fico nyilatkozataiból mindenesetre az derül ki, hogy nem lesz itt nagy változás a párton belül. Elképzelhető, hogy lecserélnek néhány kerületi elnököt, például Zmajkovičovát Nagyszombatban, vagy Stanislav Kubáneket Eperjesen, ahol szintén egy hosszú ideje, 16 éve hatalmon lévő megyeelnökük bukott meg. Emellett Kubánekhez több egyéb botrány, például roma szavazatok megvásárlása és diplomakoppintás is köthető.

Martin Slosiarik politikai elemző a Focus ügynökségtől úgy látja, Fico a választóiknak megfelelő kommunikációs stratégiát választott, mivel ha beismerné a vereséget, akkor a szimpatizánsaik más pártot választanának. Ugyanakkor ez a fajta kommunikáció nem biztos, hogy hatásos befelé, mivel ott pedig már minimálisan egy frakció kialakult.

Az egyik Smer-alapító, jelenleg EP-képviselő Boris Zala egy blogbejegyzésében írta, hogy a mostani választási eredmény a folytatása a Smer preferenciacsökkenésének, amely akkor kezdődött, amikor Robert Fico vereséget szenvedett Andrej Kiskával szemben az elnökválasztáson. Zala egyébként már nem tagja a Smernek, és a blogjában kijelentette, hogy a két Robert (Fico és Kaliňák) már rég elveszítették a bizalmát.

"Kaliňák árnyéka olyan hosszú és sötét, hogy semennyi fényt nem enged be" - írta.

(SME/Trend)