Fico meghívta Netanjahut, a fasisztákról is beszélni akar vele

2017. július 19. - 20:45 | Belföld

Szlovákiai látogatásra invitálta az izraeli miniszterelnököt Robert Fico.

Fico meghívta Netanjahut, a fasisztákról is beszélni akar vele

Robert Fico a Visegrádi Négyek miniszterelnökeinek budapesti találkozója után folytatott kétoldalú megbeszélést Benjamin Netanjahuval.

Szavai szerint innovációról, autóiparról, a hadsereg modernizációjáról és a fasizmus elfojtásáról szeretne vele tárgyalni, mikor Szlovákiába jön. Hozzátette, Netanjahu elfogadta a meghívást, és a lehető leghamarabb Szlovákiába látogat.

"Felajánlottam számára szeptember 9-ét, amikor a holokauszt és a rasszizmus áldozataira emlékezünk Szlovákiában. Felkeltette az érdeklődését ez a dátum, és azt mondta, ha tud, eljön, de bízom benne, hogy az ősz folyamán mindenképpen sor kerül erre a jelentős látogatásra" - szögezte le.

Elmondta, hogy az innováció területén Izrael felajánlotta, hogy fogadna olyan tehetséges embereket Szlovákiából, akik a startupok iránt érdeklődnek, mely területen Izrael világelsőnek számít. Kifejtette, hogy e téren megállapodás született a V4-ek és Izrael között. Elsősorban matematikusokat és IT-szakembereket várnak.

A második terület az autóipar, melyben Szlovákia egyfajta nagyhatalomnak számít az itt legyártott autók lakosságszámoz viszonyított aránya tekintetében, Izrael pedig ezen a téren is támogatja a fejlesztéseket.

"Ismerjük Németország stratégiai tervét az elektromos autók gyártása terén, Szlovákia és Csehország pedig részese kíván lenni ennek a tervnek, tehát ez teljesen egybevág a jövő vállalkozásainak struktúrájával" - húzta alá.

A hadsereg terén Fico elismerte, hogy Szlovákia fejlesztésekre szorul, a technológiai vívmányokat illetően pedig Izrael megint csak besegíthet.

A fasizmust éltetőket illetően Fico azt kérte Netanjahutól, hogy keressék meg annak módszereit, hogyan kommunikálhatnának a nyilvánossággal a holokausztról. Véleménye szerint fel kell tenni a kérdést, hogyan fordulhat elő, hogy több olyan falvakban, amelyeket annak idején tulajdonképpen a fasiszták égettek fel, olyan személyekre szavaznak, akik közel állnak a fasiszta ideológiához.

(TASR)