Fico megint szembemegy Európával és saját külügyminiszterével

2019. február 6. - 22:32 | Belföld

Politikai bábot akarnak ültetni Venezuela élére - jelentette ki Robert Fico volt szlovák miniszterelnök, a legerősebb szlovák kormánypárt elnöke szerdán a Facebook-on közzétett videó bejegyzésében.

Fico megint szembemegy Európával és saját külügyminiszterével
Robert Fico (Fotó: SITA)

"Az, ami Venezuela körül zajlik, iskolapéldája annak, ahogyan megpróbálnak likvidálni egy létező politikai rezsimet és egy politikai bábot ültetni az ország élére"

- mondta Fico azzal összefüggésben, hogy Szlovákia nem csatlakozik azokhoz az országokhoz, amelyek Venezuela elnökének Juan Guaidót.

A kérdés szerdán a pozsonyi törvényhozás európai ügyekkel foglalkozó bizottságában is terítékre került. A témában a Smer és az SNS azon a nézeten van, hogy Szlovákiának a kérdésben semlegesnek kell maradnia. A szlovák parlament ellenzéki pártjainak egy része, az SaS és a Híd viszont Miroslav Lajčák külügyminiszternek azt az álláspontját támogatja, miszerint Szlovákiának több európai uniós tagállamhoz hasonlóan el kellene ismernie elnöknek Guaidót.

Lajčákot a Smer jutatta a külügyi tárca élére, de nem a mostani az első eset, amikor a kormány álláspontjától eltérő külpolitikát próbál folytatni. Legutóbb Szlovákia az ENSZ globális migrációs egyezményéhez való csatlakozását próbálta elérni, sikertelenül.

Robert Fico videobejegyzésében hangsúlyozta: Szlovákiának nem szabad beállnia egyik fél mögé sem a Venezuelában zajló belpolitikai küzdelemben csak azért, hogy "megsimogassák a buksiját" Washingtonban, Brüsszelben vagy Moszkvában. Ehelyett azt az elvet kell követnie, hogy nem szabad beavatkozni más országok belügyeibe, meg kell őriznie józan ítélőképességét, és tisztelni kell a nemzetközi jogot.

"A venezuelai rezsim már jó ideje szálka a liberális nyugat szemében, de a fő ok megint az olaj, az, amiért egyes országok egymással versengve akarják elismerni azt az embert, aki még csak nem is vett részt az államfőválasztáson"

- szögezte le Fico. Egy esetleges venezuelai katonai beavatkozás lehetőségére utalva megjegyezte: az amerikai vadászrepülőgépek pilótafülkéjéből még semmit sem sikerült tartósan megoldani.

Hasonló véleménynek adott hangot a téma kapcsán Luboš Blaha, a parlament európai ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke is, aki azt mondta: támogatja, hogy Venezuela humanitárius segítségben részesüljön, de egyértelműen el kell utasítani egy amerikai inváziót és Guaidó elnöknek történő elismerését.

Miroslav Lajčák a bizottsági ülés után újságíróknak nyilatkozva azt mondta: egyelőre nincs meg a politikai támogatás arra, hogy Szlovákia egyértelmű álláspontra helyezkedjen a venezuelai történésekkel kapcsolatban.

A dél-amerikai országban azt követően mélyült el még jobban a belpolitikai válság, hogy az ellenzéki Juan Guaidó egy az államfő, Nicolás Maduro elleni tüntetésen Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát. A januárban államfővé ismét beiktatott Maduro puccsnak minősítette a történteket. A világ kormányai megosztottak Guaidó személyének elismerésében: míg Oroszország mellett Kína, Törökország, Kuba, Nicaragua, Salvador, Irán, Bolívia, Fehéroroszország és Szíria is Madurót támogatja, addig az Egyesült Államokkal az élen sok - köztük számos latin-amerikai és európai - ország az ellenzéki politikust ismerte el új elnöknek.

(MTI)