Fico mégiscsak elképzelhetőnek tartja, hogy megválasztják az alkotmánybíró-jelölteket

A Smer elnöke elképzelhetőnek tartja, hogy annak ellenére, amit a napokban mondott, csütörtökön mégis megszavaznak valakiket a jelentkezők közül.

Fico mégiscsak elképzelhetőnek tartja, hogy megválasztják az alkotmánybíró-jelölteket
Robert Fico (Fotó: TASR)

Azt szeretné ugyanakkor, hogy a koalíció még egyszer leüljön tanácskozni arról, hogy adott esetben halasszák el a választás időpontját, mivel tart a sikertelen jelöltek által indítandó perektől.

Robert Fico megjegyezte, nem jelent számára gondot, ha megszavaznak valakiket, ugyanakkor úgy véli, a helyzetet az elnöknek és a házelnöknek kell megoldania. Andrej Danko és Zuzana Čaputová viszont kedden már jelezték, hogy a csütörtöki szavazás mellett állnak.

Fico azt szeretné elérni, ha Čaputová először kinevez három jelöltet azok közül, akiket a parlament már megválasztott, Čaputová viszont Kiskához hasonlóan csak akkor akar dönteni, ha már az asztalán van mindegyik jelölt neve.

Peter Pellegrini nem kíván változtatni azon álláspontján, hogy szavazni kell, de elfogadja majd a képviselők döntését. Elismételte azt is, hogy ha a kormányon múlna, akkor a csütörtöki szavazás után le lenne tudva a cselekmény.

(Denník N)