Fico megtekintette, hogy dolgozik a csallóközi

2017. április 20. - 16:20 | Régió

Somorján, Egyházkarcsán és Dunaszerdahelyen járt a miniszterelnök.

Fico megtekintette, hogy dolgozik a csallóközi
Robert Fico a Wertheimben (Fotó: Paraméter)

Robert Fico csütörtökön délelőtt először a somorjai M. R. Štefánik Gimnáziumban adott elő a diákoknak az Európai Unióról, majd az egyházkarcsai ipari park felé vette az irányt, ahol megtekintette a Schindler üzemét, a dunaszerdahelyi Karcsai úton pedig a Wertheimét.

Ezt követően Egyházkarcsán találkozott a régió polgármestereivel. A találkozót követő sajtótájékoztatón Fico arról biztosította Egyházkarcsát, hogy a kormány a jövőben is támogatja az ipari park bővítését. Pozitívan értékelte a kormány és az ország délnyugati, nemzetiségileg vegyesen lakott régiójának viszonyát, illetve azt, hogy a viszony javult Szlovákia és Magyarország között is.

"Szlovákia számára létfontosságú, hogy azokkal a témákkal, amelyek korábban a kelleténél jobban megzavarták a kapcsolatainkat, történészek és munkacsoportok foglalkozzanak, a politikusok pedig azokra a projektekre összpontosítanának, amelyek összekötnek bennünket, tekintet nélkül arra, hogy kik laknak és kik dolgoznak az adott régióban" - fejtette ki.

Leszögezte, hogy az egyházkarcsai ipari parkban, illetve a dunaszerdahelyi Karcsai úton működő cégeknél elsősorban a foglalkoztatottság érdekelte. "A társaságok képviselőivel megegyeztünk abban, hogy folytatnunk kell a duális képzés projektjét, és jeleztem számukra, hogy a kormány tervei közt van ennek támogatása" - fogalmazott.

Kérdésre elárulta, hogy a duális képzést illetően ez idáig nem a kormány elképzelései szerint alakult, mivel nem elég attraktív a cégek számára, hogy saját költségükön neveljék ki a jövő dolgozóit. A kormány ezért azt tervezi, hogy bizonyos terheket átvállalna a jövőben, hogy attraktívabbá tegye ezt a vállalatok számára.

Fico, mint mondta, azért tartja ezt fontosnak, mert a cégek közti kannibalizmus, illetve a gyártás automatizációja mellett a duális képzésnek lehet a legnagyobb hatása a munkaerő forrására a jövőben.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a duális képzés jövőbeni paramétereinek beállítása mellett azon is dolgoznak, hogyan támogathatnák a munkahelyükre utazókat. Szóba került a szálláslehetőségek biztosítása, szálláskapacitások bővítése, ugyanakkor hangsúlyozta, a pontosabb paraméterekről május 1-jén tájékoztatnak majd.

Gódány László egyházkarcsai polgármester a találkozó kapcsán elmondta, hogy a prioritás a két társaság üzemének megtekintése volt, emellett azonban tájékoztatta a kormányfőt az egyházkarcsai ipari parkban tavaly befejezett beruházásokról, illetve további invesztorok érkezéséről. Ezzel külön cikkben foglalkozunk hamarosan.

Az ipari park kapcsán kiemelte, hogy a KiK kiskereskedelmi lánc logisztikai parkjában jelenleg már mintegy 200-an dolgoznak. Emlékeztetett emellett arra, hogy a karcsai park egyik jellegzetessége, hogy az itt letelepedett cégek mintegy 25-30%-kal magasabb béreket kínálnak, mint a környező régiók bizonyos ipari parkjai. "Ezáltal a járásból munka miatt elutazó dolgozóink lehetőséget kapnak jó bérezési feltételek mellett itt dolgozni" - jegyezte meg.

(SzT)