Fico megtorpedózza Čaputovát, Dankót és Pellegrinit

Robert Fico, a Smer-SD elnöke szerint a parlament a csütörtöki (június 20.) ülésen egyetlen új alkotmánybíró-jelöltet sem fog megválasztani.

Fico megtorpedózza Čaputovát, Dankót és Pellegrinit
Robert Fico (Fotó: TASR-illusztráció)

Fico azután jelentette ki mindezt, hogy Zuzana Čaputová köztársasági elnök kedden Andrej Danko házelnökkel, és Peter Pellegrini kormányővel is ennek ellenkezőjéről állapodott meg.

„A szavazásra sor kerül, de véleményem szerint senki nem lesz megválasztva”

– jelentette ki kedden újságírók előtt.

Fico már a Koalíciós Tanács hétfői (6. 17.) ülése után kilátásba helyezte, hogy amíg Zuzana Čaputová államfő nem nevez ki az eddig megválasztott jelöltek közül három új alkotmánybírót, nincs értelme újra szavazni. Hozzátette: ellenkező esetben fennállna a különféle diszkriminációs vádak kockázata. Fico azt állítja, hogy a koalíción belül született egy egyezség, miszerint senkit sem fognak megválasztani.

Čaputová elnök asszony kedden kijelentette: az új alkotmánybírókat csak azután fogja kinevezni, hogy az SZK Nemzeti Tanácsa megválasztotta a hiányzó hat jelöltet is. Az államfő kedden fogadta Andrej Dankót (SNS), a parlament elnökét, aki megerősítette, hogy hat jelöltet akar választani. Egyben ésszerű magatartásra szólította fel a koalíciós partnereit.

„A Koalíciós Tanács ülésén megegyeztünk, hogy nem fogunk szavazni” – reagált Fico, azt állítva, hogy erről Dankóval is beszéltek. Anton Hrnko, az SNS képviselője ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy a párt képviselői nem fognak üres szavazólapokat leadni.

Február közepén kilenc bíró helye üresedett meg az Alkotmánybíróságon. A parlamentnek 18 jelöltet kellett volna megválasztania, közülük nevezte volna ki az államfő a kilenc új alkotmánybírót. A képviselők eddig háromszor szavaztak az alkotmánybíró-jelöltekről, de még mindig nem sikerült megválasztani a kellő számú jelöltet, vagyis tizennyolcat, csak tizenkettőt. Az előző államfő, Andrej Kiska néhány bírót már kinevezett, a taláros testületben így jelenleg hét bíró foglal helyet, a kívánt összlétszám 13.

(TASR/parameter)