Fico: Mi nem leszünk Matovič cselédei; Matovič: Minél rosszabb, a Smernek annál jobb

2020. április 1. - 14:01 | Belföld

Szerdán elkezdődött a parlament ülése, melynek programján a munkaügyi, belügy- és pénzügyminisztérium néhány intézkedése szerepel a koronavírus-járvánnyal összefüggésben. Nem indult viszont könnyen a plénum, melyen rendkívüli felszólalást kért Igor Matovič miniszterelnök is.

Fico: Mi nem leszünk Matovič cselédei; Matovič: Minél rosszabb, a Smernek annál jobb
Igor Matovič (Fotó: TASR)

Robert Fico, a Smer elnöke például még az ülés megkezdése előtt Boris Kollárt kritizálta, amiért hivatalosan csak két és fél órával a kezdés előtt hívott azt össze.

"Gratulálok önöknek ehhez a rekordhoz, ez szégyen. Ha önök Matovič cselédjei akarnak lenni, akkor csak legyenek, mi nem leszünk Matovič cselédjei" - hajtogatta a korábbi miniszterelnök.

Matovič beszédében reagált a Smerre, mely szerinte úgy viszonyul a kormányhoz, hogy minél rosszabb a helyzet, a Smernek annál jobb, egyszersmind felszólította a pártot, hogy ezt fejezzék be és inkább segítsenek.

Úgy véli, a smereseknél még Marian Kotlebáék is konstruktívabbak.

Külön megszólította Ľuboš Blahát, leszögezve, hogy az ő konspirációi árthatnak az embereknek.

"Nem fogom más ismételgetni, hogy ellopták a közös pénzünket. Ami volt, elmúlt, nézzünk előre és mentsük meg az emberek életét" - fogalmazott.

Matovič felszólította a képviselőket, hogy jövedelmükből járuljanak hozzá a Kormányhivatal által létrehozandó Kölcsönös Segítségnyújtási Alaphoz, amiből olyan személyeknek vagy családoknak nyújtanak majd támogatást, akiken a törvény sorai nem segítenek. Ő maga már felajánlotta a fizetését a válság idejére, és így tett a koalíciós pártok több képviselője is.

"Azért jött, hogy felelősségteljes viselkedésre szólítson fel bennünket, de előbb még jól pocskondiázott. Látom, hiányzott már önnek ez a pult" - reagált Matovičra Pellegrini, majd hozzátette, hogy felelősségteljesen viselkednek és minden jó javaslatot megszavaznak, ugyanakkor magasabb színvonalú kormányjavaslatokat várnak el.

"Ami idekerült az asztalunkra, nem jelent semmiféle csodát, ami megmentené Szlovákiát. Arra továbbra is várunk. Folyamatosan csak Szlovákiáról és az emberekről beszél, de nem vagyok benne biztos, hogy ön erre elég lesz, és kezelni tudja a helyzetet" - üzente Pellegrini Matovičnak.

(TASR/Denník N)