Fico: „Mikulecnek önként kellene lemondania, de ehhez mentálisan nem elég fejlett”

2022. november 11. - 17:30 | Belföld

Robert Fico, a Smer-SD elnöke a migráció, valamint a belügyminisztérium nem megfelelő irányítása miatt fontosnak nevezte Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter leváltását.

Fico: „Mikulecnek önként kellene lemondania, de ehhez mentálisan nem elég fejlett”
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Leszögezte, hogy a Smer-SD kedden (november 15.) részt vesz a rendkívüli ülésen.

„Mikulecnek önként kellene lemondania, de ehhez mentálisan nem elég fejlett”

– mondta Fico. Azt hangsúlyozta, hogy hiába tárgyalt Eduard Heger (OĽANO) kormányfő Petr Fiala cseh kormányfővel, Prága nem szünteti meg a szlovák-cseh határon az ellenőrzéseket. Fico leszögezte, ha a csehek megszüntetnék az ellenőrzést, a németek azonnal bevezetnék a cseh-német határon. A határátkelőkön kialakult rossz helyzetet szerinte a szlovák kormány is megelőzhette volna, az is csak az alkalmatlanságát bizonyítja, hogy nem tudta.

A Smer-SD elnöke reagált az SaS felhívására is, hogy az ellenzék ne vegyen részt a Mikulec leváltásáról szóló keddi szavazáson, ezzel későbbre halasztódna a voksolás. Fico hangsúlyozta, nem fog alkalmazkodni egy olyan párthoz, amelyik azt se tudja, kormánypárti-e vagy ellenzéki. Mint mondta, a liberális párt végre eldönthetné ezt, a Mikulecről szóló vitát pedig fontosnak tartja kedden megtartani, és majd kiderül, mikor kerül sor a szavazásra.

Mikulec korábban kijelentette, áll elébe a leváltási kísérletnek, az ellenzéknek ehhez joga van, ám hozzátette, az ellenzék hazugságokkal operál. Szerinte Szlovákia jól kezeli a migrációs válságot, az országszerte bevezetett járőrözésre, a magyar hatóságokkal közös határ menti járőrözésre és a magyar-szerb határ védelmében való szlovák részvételre hivatkozott. A külső schengeni határok őrzésének szigorítását szorgalmazza, a belső határok ellenőrzését értelmetlennek tartja. Szavai szerint Szlovákia ennek érdekében igyekszik nyomást gyakorolni az Európai Bizottságra.

TASR