Fico nekimegy a fasizmusnak

2016. március 14. - 14:54 | Belföld

Ez lesz a Smer alapvető politikai irányvonala, ha kormányon lesz, ha ellenzékben. De azért az előbbi a valószínűbb.

Fico nekimegy a fasizmusnak
Robert Fico (Fotó: TASR-archív)

Robert Fico a világháborús szlovák állam kihirdetésének 77. évfordulója alkalmából a pozsonyi Hal téren (Rybné námestie) lévő holokauszt emlékműnél helyezett el koszorút, majd kijelentette, hogy nem is a múlt, mint inkább a jelen és a jövő miatt emlékszik meg ma az áldozatokról.

"Szlovákia sok mindenre lehet büszke, van itt azonban egy momentum, amelyet nem hagyhatunk elvenni, mivel az az államiságunk gyémántpillére, és ez a fasizmussal szembeni ellenállás" - fogalmazott.

Mint mondta, elsőként a Besztercebánya megyei választásokon, majd néhány szlovákiai faluban a parlamenti választásokon tapasztalt eredmények kapcsán hökkentették meg.

A zsarnócai járásbeli Élesmartra (Ostrý Grúň) emlékeztetett, ahol a lakosok ötöde a Marián Kotleba-féle ĽSNS-re szavazott. Leszögezte, hogy oda kell figyelni, amikor egy olyan faluban, amelyet felgyújtottak, és amely a fasizmus során elkövetett szörnyűségek szimbóluma, a lakosok ilyen magas arányban szavaznak egy olyan pártra, melynek vezetője nagyra tartja Hitlert.

Fico szerint ez jelenti azt a határt, amelyet nem szabad átlépni. "Talán a szülők, a tanárok, de talán mi vallottunk kudarcot, amikor nem tettünk eleget azért, hogy Szlovákiában kellő mértékben beszéljenek minderről" - húzta alá. A holokauszttagadóknak és azoknak, akik kétségbe vonják a népirtásokat és a fasizmust, azt ajánlja, hogy látogassanak meg egy valamikori koncentrációs tábort.

TASR/para