Fico: Nem fogjuk Sulíkot segíteni visszakerülni a kormányba. SaS: Nem is kell!

2022. december 9. - 09:48 | Belföld

Robert Fico (Smer-SD) kijelentette, hogy megszavazzák az SaS által a Heger-kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt, de nem fognak segíteni Richard Sulíknak visszakerülni a kormányba. A kormány leváltása után az egyik lehetőség, hogy még ebben a választási ciklusban új többség jön létre a parlamentben lévő jelenlegi képviselőkből. Az SaS Fico kritikájra viszont úgy reagált, hogy ebben a választási ciklusban nem tért vissza semmilyen kormányba.

Fico: Nem fogjuk Sulíkot segíteni visszakerülni a kormányba. SaS: Nem is kell!
Robert Fico (Fotó: TASR)

Fico ugyanakkor azt is követelte az SaS-tól, hogy fejezze be a Smer-SD elleni támadásokat, ha a szavazataikat akarja. Sokkolta Peter Pellegrini és a Hlas-SD parlamentben függetlenként ülő képviselőinek hozzáállása, akik anélkül írták alá az SaS kezdeményezését, hogy azt átolvasták volna.

"Aláírták, amit az SaS eléjük tett, az indítványban pedig az van, hogy azért hívnák vissza a kormányt, merthogy felhagyott a maffiaállam és a korrupció elleni küzdelemmel" - szögezte le a Smer elnöke, hozzátéve, hogy Sulík nem akar előrehozott választásokat, hanem vissza akar térni egy újonnan felállítandó kormányba.

Sulík az indítványt felvezető beszédében azt mondta, hogy ha sikerülne visszahívni a kormányt, akkor elérhetnék, hogy értelmesen átalakítsák a jelenlegi kormányt. Kjelentette viszont már akkor, hogy ennek a kormánynak az SaS nem lenne a tagja.

Az SaS ezt pénteken reggel egy újabb nyilatkozattal erősítette meg, Fico tanácsát viszont nem fogadták meg, továbbra is támadják. "Több lehetőséget látunk, ami a jelenlegi kormánynál sokkal jobb, ráadásul meggátolják, hogy Fico idejekorán visszatérjen a hatalomhoz" - fogalmaztak.

Hozzátették, hogy az Heger-kormány (OĽaNO) elveszítette létezésének értelmét, a polgárok 90%-ának pedig már elege van.

A Joj TV Na hrane c- műsorában Boris Kollár (Sme rodina) és Peter Pellegrini (Hlas-SD) is azt mndták, hogy a kormány bukása esetén előrehozott parlamenti választásokat akarnak. Kollár azt mondta, hogy ha a parlament megszavazza a bizalmatlansági indítványt, akkor azon lesz, hogy mielőbb kiírják az előrehozott választások időpontját. Azonnal megszakítaná a parlament ülését és összehívna egy grémiumot a parlamenti pártok vezetőivel, melyen megbeszélnék, hogyan tovább.

A választások időpontjaként jövő év júniusát vagy szeptemberét tartja valószínűnek, hivatalnokkormányt nem tart elképzelhetőnek.

Pellegrini szintén kijelentette, hogy a kormány bukása esetén nem lesz része egy új parlamenti többségnek. A legfontosabbnak a keddi szavazást tartja.

(TASR)