Fico: Nem Oroszország, hanem Ukrajna állította le a kőolajszállítást Szlovákiába

2022. augusztus 9. - 18:07 | Belföld

Nem Oroszország, hanem Ukrajna állította le a kőolajszállítást Szlovákiába a Barátság kőolajvezeték déli ágán - hangsúlyozta kedden a közösségi hálón Robert Fico, a Smer-SD elnöke.

Fico: Nem Oroszország, hanem Ukrajna állította le a kőolajszállítást Szlovákiába
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Szerinte Ukrajna ezzel beváltotta korábbi fenyegetőzéseit, hogy tranzitországként leállíthatja az Európába tartó nyersanyagszállítást.

„Oroszország már júliusban kifizette a kőolaj tranzitdíját augusztus hónapra, de Ukrajna nem fogadta az átutalást”

– mondta Fico. Szerinte Ukrajna az Európai Unió Oroszország elleni szankcióira hivatkozva utasította vissza a pénzt, Fico ezért ismételten elítélte az ukrajnai orosz agresszió miatt bevezetett szankciókat.

„Nem működnek. A legjobban az olyan országoknak ártanak, mint Szlovákia”

– mondta, hozzáfűzve, hogy ráadásul a kőolajszállítás Ukrajna általi leállítását a „Nyugatnak is szentesítenie kellett”.

A szállítás leállását a Transpetrol is megerősítette. A szlovák kőolajszállító közlése szerint az Ukrtransznafta állította le a szállítást. A leállítás a Barátság kőolajvezeték déli, ukrajnai ágát, tehát Szlovákiát, Magyarországot és Csehországot érinti. Oroszország ezen napi 250 ezer hordó (1 hordó 159 liter) kőolajat szállított, elsősorban a magyar MOL-nak, illetve a Slovnaftnak, valamint a PKN Orlen társasághoz tartozó Unipetrolnak. A Lengyelországba és Németországba történő szállítás Fehéroroszország területén keresztül továbbra is működik.

TASR