Fico nem szívesen látná a Szlovák Nemzeti Bank elnökét a rácsok mögött

2022. november 26. - 12:53 | Belföld

Ismét törölni kell a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) elnökének, Peter Kažimírnak a vesztegetés bűntett miatti újbóli vádját. Ezt a szombati sajtótájékoztatón jelentette be Robert Fico (Smer-SD), aki koholtnak tartja a Kažimír ellen felhozott vádakat

Fico nem szívesen látná a Szlovák Nemzeti Bank elnökét a rácsok mögött
Robert Fico és Peter Kažimír még 2018-ban

"Ha a főügyész meg akarta mutatni, hogy ő az előzetes eljárás ura, akkor azonnal törölje el a NAKA határozatát" - hangsúlyozta Fico. A Smer-SD vezetője szerint az NBS elnöke annak lett az áldozata, hogy a kormány képtelen volt irányítani az államot.

Fico tagadta, hogy a Smeru-SD sajtótájékoztatói a vizsgálatába való beavatkozást jelentenének. Fico jelezte, továbbra is sajtótájékoztatókat fog tartani az üggyel kapcsolatban.

Mint ismert a Nemzeti Bűnüldözésí Ügynökség (NAKA) újfent korrupcióval gyanúsította meg Peter Kažimírt, a Szlovák Nemzeti Bank elnökét. A DenníkN szerint ugyanarról az ügyről van szó, amellyel kapcsolatban Maroš Žilinka a 363-as paragrafusra hivatkozva egyszer már megszüntette az eljárást Kažimír ellen.

Fico volt pénzügyminiszterét tavaly októberben gyanúsították meg korrupciós bűncselekmény, vesztegetés bűntette miatt. Decemberben Daniel Lipšic speciális ügyész elutasította a panaszát, a jegybank elnöke ezért úgy döntött, hogy a Főügyészséghez fordul, és indítványozza az eljárás leállítását a jól ismert paragrafusra hivatkozva.

A gyanúsítás az adóügyi eljárásokhoz kapcsolódik. Kažimírnak egyfajta futár szerepét kellett betöltenie, és körülbelül 50 ezer euró értékű kenőpénzt kellett átadnia František Imreczének. Imrecze, akit több ügyben vádolnak, együttműködik a rendőrséggel.


(TASR/para)