Fico nyíltan megfenyegette a piszkos ügyeikben nyomozó rendőröket!

2023. február 6. - 10:17 | Belföld

A háromszoros kormányfő egyáltalán nem rejti véka alá, hogy ha újra hatalomra kerül, mindent megtesz majd, hogy leállítsa az egykori kormányának tisztviselőihez és oligarcháikhoz kapcsolódó ügyekben folyó nyomozásokat.

Azt követően, hogy a rendőrség a múlt héten ismét meggyanúsította Robert Kaliňákot, valamint Jozef Brhelt, a Smer-hez kötődő oligarchát, Fico nyíltan megfenyegette az ügyben eljáró vizsgálótisztet, Monika Barščákovát, valamint Ján Čurillát és kollégáit, akik a Tisztítótűz nevű ügyet tárták fel, amely arról tanúskodott, hogyan irányította az előző Fico-kormány idején a rendőrséget a háttérből Norbert Bödör nyitrai oligarcha.

"Ha a kormány tagjai leszünk, (...) kialakítjuk annak polgárjogi sablonját, hogy ha ebbe beleesik Barčáková - és ő már oda beletartozik, ezt előre megmondhatom - ezek a rendőrök elesnek a szolgálati nyugdíjuktól" - fogalmazott a volt kormányfő. Később ezt úgy pontosította a Facebookon, hogy egyáltalán nem fenyegetés az, hogy az emberi jogokat sértő NAKA-nyomozók nem kaphatják meg a szolgálati nyugdíjukat az életük végéig. "Ilyen törvény már érvényben van, a jelenlegi kormánykoalíció fogadta el" - szögezte le.

A SME szerint Fico arra a törvényre gondol, amelyen keresztül a jelenlegi kormány a kommunista titkosszolgálat (ŠTB) volt tagjainak szolgálati nyugdíját vonta meg. A parlament 2021 júniusában fogadta el a törvényt, az Alkotmánybíróság azonban felfüggesztette a hatályát, mivel vizsgálják az alkotmányosságát.

Fico ás Kaliňák azonban lényegében egy kalap alá veszi a volt ŠTB-seket és azokat a nyomozókat, akik az ügyeikben vizsgálódnak, mivel szerintük ők is emberi jogokat sértenek. Amiatt duzzognak, hogy a rendőrség nem osztotta meg velük, mely tanúkat tervezik Kaliňák ügyében kihallgatni, csak annyit árultak el, hogy február 24-ig összesen tízet.

"Egyetlen Čurilla és Barčáková típusú rendőr sem érdemel egyetlen eurót sem szolgálati nyugdíjként, és ezt már most tudniuk kell" - jegyezte meg Fico, aki Kaliňákkal együtt a Súmrak (Alkony) fedőnevű nyomozás gyanúsítottja volt, míg a főügyészség a 363-as paragrafus nyomán azt meg nem szüntette. Ebben az ügyben azt vizsgálják, hogy bűnszervezetet alkotva próbálták hitelteleníteni a politikai ellenfeleiket, Igor Matovičot és Andrej Kiskát.

Ficóék név szerint említették meg Ondrej Repa ügyészt és Daniel Lipšicet, a Speciális Ügyészség vezetőjét. Repa vizsgálja a Vámszedő (Mýtnik) nevű ügyet, amelynek egyik gyanúsítottja szintén Jozef Brhel. A nyomozást pedig Barčáková vezette.

(SME)