Fico olyan beszédet mondott a parlamentben, hogy többek szerint is meggyalázta vele az ünnepet

2022. szeptember 1. - 16:55 | Belföld

A Szlovák Köztársaság Alkotmánya elfogadásának évfordulója alkalmából összehívott ünnepségen Robert Fico, a Smer-SD elnöke nem szalasztotta el a lehetőséget, és ismét Zuzana Čaputová államfőt támadta.

Fico olyan beszédet mondott a parlamentben, hogy többek szerint is meggyalázta vele az ünnepet
Fotó: TASR

Fico felszólította a köztársasági elnököt,hogy írjon ki népszavazást a kormány leváltásáról, valamint változtassa meg az alkotmányt az egyesített önkormányzati és megyei választásokig.

Az egykori miniszterelnök szerint ezt követően a nép az elnök és a kormány helyett is rendet fog tenni.

Čaputová reakciójában leszögezte, nincs szüksége az ilyen üzengetésekre, tudja, mit kell tennie. Fico beszédét több politikus is bírálta. "Ahogy eddig is, most is az alkotmánynak megfelelően cselekszem és fogok cselekedni" – reagált az elnök.

A kormányválság kapcsán az államfő ezúttal is a politikai realitásra mutatott rá. Egyúttal követeli, hogy szűnjön meg az agónia a helyzet megoldásában.

Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök szerint Fico meggyalázta az ünnepi összejövetelt, és visszaélt azzal a saját politikája érdekében. Megjegyezte, hogy ezt az őt veszélyeztető büntetéstől való félelem miatt tette. „Ellopta ezt az egész összejövetelt” – jelentette ki.

Boris Kollár (Sme rodina), valamint Peter Pellegrini (Hlas-SD) is egyetértett Hegerrel abban, hogy nem használták volna ki erre a célra az ünnepi beszédet.

A Za ľudí alelnöke, Juraj Šeliga is gyalázatról beszélt. "Az alkotmány napjának hivatalos megünneplésével visszaélni, hogy támadja az elnököt az alkotmány tiszteletben tartása miatt, szégyen! De mit is várhatunk Robert Ficótól" - tette hozzá.

Fico arra is kihasználta a lehetőséget, hogy tapsot kérjen Vladimír Mečiarnak és Ivan Gašparovičnak, akik ugyancsak jelen voltak. „Értékelhetik, ahogy akarják, de meg szeretném kérni önöket arra, hogy tapsoljanak meg két embert, méghozzá Ivan Gašparovič egykori házelnököt és Vladimír Mečiar volt miniszterelnököt, amiért kezükbe vették a dolgokat” – fogalmazott.

A taps foghíjasra sikeredett, többen inkább tartózkodtak, ráadásul Miroslav Kollár független képviselő tiltakozásul el is hagyta a termet.


(TASR)