Fico: Összeomlóban van a kormány - erre egy recept van, az alkotmány azonnali megváltoztatása

2022. július 6. - 20:13 | Belföld

Robert Fico, az ellenzéki Smer-SD vezetője szerint a szlovák kormány az összeomlás szélén van.

Fico: Összeomlóban van a kormány - erre egy recept van, az alkotmány azonnali megváltoztatása
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Ezt a koalíciós szerződést felmondó SaS-határozatra reagálva közölte. Ismét felszólított az alkotmány azonnali megváltoztatására és a választási időszak lerövidítésére.

"Összeomlóban van a kormány. Nem a hőségtől vagy külső tényezők hatására. Összeomlik, mert olyan buta emberekből áll, akiknek fogalmuk sincs, mi az, hogy kormányhatalommal bírnak, és magára hagyják egész Szlovákiát a legnehezebb időkben”

– írta Fico a közösségi oldalon.

Hangsúlyozta az alkotmány megváltoztatásának szükségességét, ami lehetővé teszi a választási időszak lerövidítését. Ha a kormánykoalíció ezt nem teszi meg, a köztársasági elnöknek Fico szerint október 29-re népszavazást kell kiírnia ezzel kapcsolatban.

"Végre meg kell értenie, mi történik itt Szlovákiában"

- üzente az államfőnek a Smer-SD elnöke.

Az SaS felmondja a koalíciós szerződést. Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnöktől azt várja, hogy újat készítsen, amely tükrözi az aktuális politikai realitásokat, és amelynek eredményeként Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter nem lesz a kormány tagja. Ha ez augusztus végéig nem történik meg, az SaS miniszterei lemondanak. A párt azt tervezi, hogy követeléseit írásban terjeszti a miniszterelnök elé, hogy azok alapján új koalíciós megállapodás készülhessen.

A nap folyamán az OĽANO elnöksége és Heger miniszterelnök a koalícióban maradás miatt fordult az SaS-hez. A mozgalom elnöksége elutasítja Matovič kormányból való távozását. Még az előrehozott választásokkal sem ért egyet.

TASR/para