Fico, Pellegrini és Danko egyetlen buja részletet sem árult el az első randiról!

2023. október 9. - 10:37 | Belföld

Egyelőre nincs megegyezés a kormánykoalícióról, és nem is nagyon kívántak nyilatkozni arról, mi történt.

Fico, Pellegrini és Danko egyetlen buja részletet sem árult el az első randiról!
Robert Fico (Fotó: TASR)

A parlamenti választásokat megnyerő Smer-SD, továbbá a Hlas-SD és az SNS vezetői először találkoztak egymással hármasban. A találkozó mostanra véget is ért, elsőként az SNS-elnök, Andrej Danko távozott róla, de nem kívánta kommentálni a történteket.

Szűkszavúan nyilatkozott Peter Pellegrini (Hlas-SD) is, aki azt mondta: "A tárgyalások még nem értek véget, addig pedig nem fogom kommentálni, folytatjuk".

Hasonlóképp vélekedett a Smer elnöke, Robert Fico is. "Ezek csupán résztárgyalások. A Smer elsődleges partnerei a Hlas és az SNS. Erre összpontosítok, keresem a megoldásokat, de ahogy korábban is mondtam, kommentálni nem fogom a tárgyalások menetét" - fogalmazott. Hozzátette, a tárgyalófeleknek jelenleg nyugalomra van szüksége.

Hozzátette, jelenleg az új kormány lépéseire helyezik a hangsúlyt. "Ha azzal kezdenénk, hogy felporciózzuk az országot, az nem vezetne sehova" - húzta alá.

A média pénteken már arról tájékoztatott, hogy a legvalószínűbb egy Robert Fico vezette kormánykoalíció a Hlas-SD-vel és az SNS-szel, miközben Peter Pellegrini a parlament elnökévé válna. Fco ugyanakkor azt mondta, nem igaz, amit a sajtó a tárgyalások állásáról közöl.

Andrej Danko mindenesetre a hétvégén közölte, hogy az SNS hajlandó bármilyen kormányt támogatni, amelyet Robert Fico vezet, még akkor is, ha az SNS nem volna része a koalíciónak (ez csak úgy jönne ki, ha a KDH lépne be helyette, a párt azonban elutasítja a kormányzást a Smerrel).

Michal Šimečka, a Progresívne Slovensko elnöke hajlandó lenne lemondani a miniszterelnöki posztról Peter Pellegrini javára, amennyiben a Hlas-SD nem a Smert választaná. Közölték viszont, a belügyminisztériumot nem akarják átengedni.

Robert Fico október 2-án kapott megbízást a köztársasági elnöktől a kormányalakításra. Zuzana Čaputová 14 napot adott neki, tehát még egy hete van.

(TASR)