Fico a polgármestereknek: Meg kell fékezni a fasisztákat, amíg még lehet!

2017. május 17. - 17:58 | Belföld

A miniszterelnök a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetségének (ZMOS) gyűlésén mondott beszédet, melyben azt kérte a polgármesterektől, hogy ne tolerálják a fasizmus különböző megnyilvánulásait. Szavai szerint meg kell fékezni a fasisztákat, amíg még lehet.

Fico a polgármestereknek: Meg kell fékezni a fasisztákat, amíg még lehet!
Robert Fico (Fotó: TASR)

Fico azt kérte a polgármesterektől, hogy a legalacsonyabb szinteken se hagyják megnyilvánulni a fasizmust.

"Ez az ország a Szlovák Nemzeti Felkelés által képviselt értékeken alapszik, a fasizmust elutasító értékeken, és nem tolerálhatjuk, hogy ma léteznek Szlovákiában olyan politikusok, akik fegyveresekkel vannak körbevéve" - jelentette ki.

Hozzátette, a fasisztákat meg kell állítani, amíg még lehet, és ez az egész ország számára az egyik legnagyobb kihívást jelenti,

"mivel úgy terjed, mint a barna pestis".

A kormányfő visszautasítja, hogy az olyan demokratikus alapelvekkel, mint a gyülekezés vagy a véleménynyilvánítás szabadsága, visszaéljenek, és antidemokratikus eszmék terjesztésére használják. "Számos módon szólítanak fel a kormány megdöntésére, általános sztrájkra, a törvények megkerülésére. Felhívom minden közjogi méltóság és minden szlovákiai polgár figyelmét, hogy Szlovákia egy demokratikus állam, demokratikus szabályokkal és ez a kormány is egy demokratikus parlamenti választások után állt fel, és csak is a parlamenti választások dönthetnek arról, hogy milyen lesz a kormányhatalom ebben az országban" - húzta alá.

A ZMOS kétnapos gyűlése szerdán kezdődött meg Pozsonyban.

(TASR)

Címkék: Robert Fico, fasizmus