Fico, Procházka és Danko egyetértenek Görögország EU-ból való kizárásval

2016. február 27. - 16:08 | Belföld

Görögország Schengenből és az euroövezetből való távozásával kapcsolatban folytatott eszmecserét Robert Fico, a Smer, Radoslav Procházka, a Sieť és Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke a közszolgálati televízió választási vitaműsorában.

Fico, Procházka és Danko egyetértenek Görögország EU-ból való kizárásval
Fotó: TASR

Fico szerint Athén hatalmas problémát okozott, ezért itt az ideje annak, hogy kizárják Görögországot Schengenből és az Európai Unióból is.

„Védeni kell a külső schengeni határokat, Görögország nem teljesíti ezt a feladatot“ – mondta Fico, majd mondanivalójához hozzátette, hogy továbbra is özönlenek a menekültek az EU-ba, ezért a határvédelmet át kell helyezni Bulgáriába és Macedóniába.

Végül megjegyezte azt is, hogyha netán megváltozna a migránsok útvonala és ezek után Szlovákián is áthaladnának, az új kormány elfogja az összes illegálsi hatásértőt és visszaküldi őket abba az országba, ahonnan érkeztek.

Procházka is egyetértett Ficóval abban, hogy Görögországnak távoznia kell az Európai Unióból és Schengenből is, mert az összeomlás szélén áll. A műsorvezető azon kérdésére, hogyha ő lenne a következő miniszterelnök, Athén kizárása mellett voksolna-e, „nagy valószínűséggel igen“-nel válaszolt

Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke úgy véli, azoknak az országoknak, amelyek nem védik a külső határokat, távozniuk kell az euroövezetből. Emellett elutasítja a kvótákat, mert szerinte ellentétesek az alapvető emberi jogokkal.

Procházka a témával kapcsolatban még kijelentette, hogy pártja a teljes családok integrációja mellett fogja letenni a voksát, mert náluk megvannak a feltételek a társadalomba való beilleszkedéshez.

TASR/para