Fico ragaszkodik hozzá, hogy azonnal semmisítsék meg a Speciális Ügyészi Hivatalt, Matovič keményebb fellépést várt Čaputovától

2023. december 9. - 08:25 | Belföld

A Büntető törvénykönyv módosítására és a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) megszüntetésére vonatkozó törvénymódosításról indokolt gyorsított eljárás keretében tárgyalni, mert veszély fenyegeti az alapvető emberi és a szabadságjogokat – jelentette ki Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök.

Fico ragaszkodik hozzá, hogy azonnal semmisítsék meg a Speciális Ügyészi Hivatalt, Matovič  keményebb fellépést várt Čaputovától
Robert Fico (Fotó: TASR)

Hozzátette, tiszteletben tartja Zuzana Čaputová köztársasági elnök vétójogát, de azt szeretné, ha 2023 végéig elfogadnák a módosítást, mert ez a kormányprogram büntetés-végrehajtási rendszer megváltoztatásával kapcsolatos egyik fontos célja.

„A gyorsított törvényhozási eljárás egyebek között akkor engedélyezett, ha fennáll a veszélye, hogy sérülhetnek az alapvető emberi és szabadságjogok. Az ÚŠP utóbbi három évének tevékenysége tele van az alapvető emberi és szabadságjogok megsértésével" - mondta Fico, és közölte, nem lepte meg, hogy „az államfő Daniel Lipšic különleges ügyész mellé állt".

Továbbra is kitart amellett, hogy Lipšic sokszor törvénytelenül járt el.

„Az ÚŠP minden vonalon kudarcot vallott, és a törvényesség garanciája helyett egy abnormális politikai cél végrehajtójává vált" - mutatott rá a miniszterelnök, és közölte, ilyen körülmények között nem lát más megoldást, mint a hivatal megszüntetését és tevékenységének áthelyezését.

Igor Matovič, az ellenzéki Slovensko mozgalom vezetője üdvözli Zuzana Čaputová nyilatkozatát, amelyben az államfő nem zárta ki, hogy megvétózza a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) megszüntetésével kapcsolatos javaslatot, ahogy azt sem, hogy Alkotmánybírósághoz fordul az ügyben. Ugyanakkor azt várja, hogy az államfő aktívabban fog foglalkozni ezzel a témával.

„Tudjuk, mi készült itt az elmúlt hetekben, ezért azt vártam volna tőle, hogy felrázza a tömegeket, és sokkal intenzívebben kihasználja a saját pozícióját az elmúlt pár hétben. Bízom benne, hogy kitart a szándéka mellett, mert az, hogy Alkotmánybírósághoz fordul, illetve visszaküldi a törvényt a parlamentbe, a legkevesebb, amit az ügyben megtehet”

– közölte Matovič a sajtótájékoztatóján.

Zuzana Čaputová államfő bírálta a koalíciót, amiért a változtatást gyorsított jogalkotási eljárásban akarja véghezvinni, anélkül, hogy erről szakmai és nyilvános vitát folytatna. Az ÚŠP megszüntetése Čaputová szerint a politikai hatalom céltudatos és elfogadhatatlan személyes beavatkozása az ügyészség működésébe. Véleménye szerint a koalíció által felhozott érvek nem indokolják a gyorsított jogalkotási eljárást. Egyúttal rámutatott: a kormányjavaslat a korrupció bejelentőinek a védelmét is gyengíti.

(TASR)