Fico: Robert Kaliňák Szlovákia eddigi legjobb belügyminisztere

2016. november 19. - 14:46 | Belföld

Robert Ficóval a Pravda napilap készített interjút.

Fico: Robert Kaliňák Szlovákia eddigi legjobb belügyminisztere
Robert Fico (Fotó: TASR)

Ebben beszélt Robert Kaliňákról is, akinek az ellenzék szerint köze lehet ahhoz, hogy a kétes hírű, adócsalás gyanújába keveredett vállalkozónak, Ladislav Bašternáknak sikerült elsimítania az ügyeit a múltban. Fico szerint viszont erre nincs semmi bizonyíték.

"Nincs semmi, ami miatt kritikusan kellene állnom Robert Kaliňákhoz. Ő Szlovákia eddigi legjobb belügyminisztere. Semmi okom rá, hogy visszahívjam. Nem fogok aszerint cselekedni, hogy a média megír valamit, én belekötök valakibe, aztán pedig kiderül, hogy teljesen máshogy történt"

- fogalmazott.

Kiemelte az ESO néven ismert közigazgatási reformot, és szerinte Kaliňák volt az, aki felemelte a rendőrséget és a tűzoltóságot is. Hangsúlyozta, hogy Kaliňák élvezi a teljes mértékű bizalmát.

Mint mondta, ezt a témát a koalíción belül is lezárták, és a partnerek sem látják semmi okát annak, hogy menesszék a belügyminisztert.

"Ez a téma soha nem volt a párbeszédeink tárgya, mivel bebizonyítottuk, hogy ez egy kitalált ügy, melynek célja, hogy a Smer egyik legfontosabb emberét támadják, hogy megkárosítsák a Smert. Nem vagyok egy félkegyelmű, hogy ilyesminek felüljek"

- szögezte le.

A Gorilla-ügyről alkotott kérdés kapcsán megismételte, amit már számtalanszor elmondott, hogy ez a második Dzurinda-kormány ügye, és szeretné, ha kivizsgálnák. Hozzátette, rendes vizsgálatot akar, mivel szeretné, ha a nyilvánosság is megtudná, "hogyan lopták szét a közvagyont".

(TASR/para)