Fico romaellenes retorikával támadja és pszichopatának nevezte Matovičot

2020. április 22. - 14:12 | Belföld

A Smer elnöke azt követeli Igor Matovič miniszterelnöktől, hogy kérjen bocsánatot a szociális otthonok személyzetétől és lakóitól.

Fico romaellenes retorikával támadja és pszichopatának nevezte Matovičot
Robert Fico (Fotó: TASR)

Robert Fico szerint azért kell ezt megtennie, mert olyan gyorstesztekkel akarja őket letesztelni a koronavírus-fertőzésre, melyekről korábban kijelentette, hogy a Dunába valók.

"A kormányfőnek a romákra van pénze, rendőrei, hadserege és minőségi tesztjei is, de a szociális otthonok alkalmazottait gyorstesztekkel akarja kivizsgálni" - fogalmazott Fico szerdán a Denník N szerint.

"Megalázó és nevetséges egyúttal, ha az egyik nap azt mondja, a Dunába kéne dobni a teszteket, majd a másik nap felkínálja azokat az idősotthonoknak. Azt követeljük Igor Matovičtól, hogy hagyjon fel a pszichopata kijelentésektől. Tudjuk, ki a miniszterelnök, tudjuk, hogy egy pszichopata" - fogalmazott a szebb napokat is megélt Fico.

Kajetán Kičura letartóztatása kapcsán Fico arra emlékeztetett, hogy az Állami Tartalékalap legnagyobb botránya nem ez, hanem a platinaeladási ügy még 2011-ből, a Radičová-kormány idejéből, és arra figyelmeztet, hogy annak a kormánynak Matovič is a tagja volt.

Akkoriban jóval áron alul, a piaci ár 30-adáért adtak el a tartalékalap birtokában lévő nemesfémet, majd miután ez kiderült, visszahívták a tartalékalap elnöki tisztségéből az SDKÚ jelöltjét, Eva Hrinkovát. Az államnak kb. kétmillió eurós kárt okozó ügyben egyébként éppen idén januárban ítélték el az eladási tétel értékbecslőjét.

Fico emlékeztet, hogy a kilenc évvel ezelőtti ügyben politikailag senkit nem üldöznek. Leszögezte ugyanakkor, hogy ha a büntetőjogi szervek jogosan léptek fel, azt elfogadják, ugyanakkor elvárja az igazságos eljárást és az ártatlanság vélelmét.

(Denník N)