Hibaüzenet

Notice: unserialize(): Error at offset 22 of 27 bytes in variable_initialize() (line 935 of /var/www/parameter.sk/web/includes/bootstrap.inc).

Fico a saját embereit küldi alkotmánybírónak

2016 februárjában lejár Ľubomír Dobrík alkotmánybíró mandátuma, így a parlament szerdán jelölteket választott a megüresedő alkotmánybírósági posztra. Andrej Kiskának két smeres parlamenti képviselő, Jana Laššáková és Mojmír Mamojka közül kell kineveznie valakit. A kinevezést akár el is utasíthatja.

Fico a saját embereit küldi alkotmánybírónak
Jana Laššáková és Mojmír Mamojka (Fotók: TASR)

Korábban a szakma is több alkotmánybíró-jelöltet javasolt, a Legfelsőbb Bíróság elnöke kettőt is, a Bírói Egyesület, az ügyvédkamara, a Nagyszombati Egyetem jogi karának dékánja pedig egyet-egyet. Emellett a KDH is jelöltet állított, valamint a Smer is: Mojmír Mamojka és Jana Laššáková parlamenti képviselőket - akikről már a hét elején kiderült, hogy nem indulnak a jövőre esedékes választásokon.

Nem volt nehéz megjósolni, mi lesz a parlamenti szavazás eredménye, a többséget alkotó kormánypárti képviselők párttársaikat, Mojmír Mamojkát (79 szavazat) és Jana Laššákovát (70 szavazat) választották meg jelöltnek. Külön érdekesség, hogy ha minden ellenzéki képviselő jelen lett volna a parlamentben, akkor Jana Laššáková nem kapja meg a kellő támogatást, de mivel csak 104 képviselő volt jelen, sikeréhez elég volt a 70 voks.

A parlament által megszavazott jelöltekről hamarosan Andrej Kiska államfőnek kell eldöntenie, alkalmasak-e az alkotmánybírói posztra, és ha igen, melyiküket nevezi ki.

Amikor a Smer legutóbb hat jelöltet állított három megüresedő pozícióra, Kiska csupán egyiküket nevezte ki alkotmánybírónak, mégpedig Jana Baricovát, a Legfelsőbb Bíróság akkori bíráját. Az államfő ezt akkor azzal indokolta, hogy megítélése szerint a többiek nem voltak szakmailag rátermettek - így akár most is megtörténhet, hogy Kiska megtagadja Mamojka vagy Laššáková kinevezését.

(para/tasr)