Fico: Semmilyen brüsszeli bürokrata nem kényszeríthet minket migránsok befogadására

Semmilyen brüsszeli bürokrata nem kényszeríthet minket arra, hogy migránsokat fogadjunk be - jelentette ki Robert Fico miniszterelnök pénteken azon a sajtótájékoztatón, amelyet az első hivatalos útjára Pozsonyba látogató Andrej Babiš cseh kormányfővel együtt tartottak.

Fico: Semmilyen brüsszeli bürokrata nem kényszeríthet minket migránsok befogadására
Fotó: TASR/Marko Erd - további fotókért kattints a képre!

Robert Fico és Andrej Babiš találkozóján a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése mellett súlyponti témaként került terítékre a visegrádi négyeknek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) az Európai Unión belüli érdekérvényesítése, különös tekintettel a migrációt érintő kérdésekre.

Utóbbival összefüggésben a két kormányfő ismételten elutasította, illetve nem hatékonynak és megosztónak nevezte a migránsok szétosztására vonatkozó kvótákat.

Leszögezték azt is, hogy a migránskvótákról szóló döntés elutasítása miatt Magyarország, Csehország és Lengyelország ellen megindított kötelezettségszegési eljárás tekintetében a V4-ek szolidaritást fognak mutatni egymás iránt, és hangsúlyozták: kitartanak amellett, hogy az EU-ban az alapvető fontosságú politikai döntéseket teljes konszenzussal kell meghozni.

(MTI)