Fico szabotázst látott a MiG-29-es vadászgépek elajándékozása mögött – a feljelentés után váratlan választ kapott a rendőrségtől

2023. november 14. - 08:39 | Belföld

Szlovákia megkaphatja a támogatást az Egyesült Államoktól a harci helikopterek vásárlására az Ukrajnának adományozott vadászgépekért cserébe. A választások előtt ezt a Smer elutasította, és jelezte: a pénzt inkább a mezőgazdászoknak adná.

Fico szabotázst látott a MiG-29-es vadászgépek elajándékozása mögött – a feljelentés után váratlan választ kapott a rendőrségtől
Fotó: TASR - Pavol Zachar

Robert Fico, a Smer elnöke márciusban az Orosz Föderációval szembeni nyílt ellenségeskedés alkotmányellenes cselekedetének minősítette a Mig-29-es vadászgépek Ukrajnának adományozását, ami szerinte háborús célponttá változtatta Szlovákiát.

„Az embereknek tudniuk kell, hogy a menesztett kormány és a köztársasági elnök hatalmas veszélynek teszi ki Szlovákiát. Kíváncsi vagyok, mi lesz az Orosz Föderáció reakciója az ellene irányuló nyílt ellenségeskedésre” – jelentette ki Fico akkoriban Eduard Heger kormányának a döntésére reagálva. A Smer ezt követően feljelentette a kormány összes tagját köztisztviselői hatalommal való visszaélés és hűtlen kezelés gyanúja miatt. A vadászgépek elajándékozását egyúttal szabotázsnak is nevezte.

Hét hónappal később a rendőrség elutasította a Smer által benyújtott feljelentést. Jana Tökölyová rendőrségi szóvivő az Aktualitynek elmondta, hogy az elutasítást követően panaszt nyújtottak be, amiről még nem határoztak.

Richard Glück Smer-képviselő, aki a feljelentést benyújtotta, a Facebook-oldalán bírálta a rendőrséget a döntése miatt. Glück neve az Igor Matovič és Robert Kaliňák közti választások előtti konfliktus kapcsán lehet sokak számára ismerős.

Annak ellenére, hogy a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója október 12-én, tehát több mint egy héttel a választások után állította ki a határozatot a feljelentés elutasításáról, Glück szerint az „előző kormánykoalíció bűncselekményeinek szőnyeg alá söpréséről van szó”. A képviselő a védelmi minisztérium botrányos tisztogatásáról beszél, ugyanis állítása szerint az ügyben nem hallgatták ki Jaroslav Naď volt védelmi minisztert, valamint Eduard Heger volt miniszterelnököt sem. A rendőrség viszont anélkül is elutasíthat büntetőfeljelentést, hogy az üggyel kapcsolatban valakit kihallgasson. Naď ráadásul közölte az Aktualityvel, hogy noha nem tett vallomást a rendőrségen, a kérdéseikre még miniszterként írásban válaszolt. Glück fellebbezést nyújtott be a NAKA határozata ellen.

A vadászgépek elajándékozásáért cserébe az Egyesült Államok támogatást ajánlott fel Szlovákiának 12 harci helikopter vásárlására. Szlovákia 340 millió euróért vásárolhatja meg őket az Egyesült Államoktól, miközben a valós értékük 900 millió euró körül mozog.

Jelenleg viszont kérdéses, hogy az új kormány megvásárolja-e a helikoptereket. Fico még a választások előtt elutasította a gépek megvásárlását, és kijelentette: inkább a mezőgazdászokat támogatná több millió euróval.


(Aktuality)