Fico szerint dzsihádot indítottak a Smer ellen, Soros gyerekeit és zoknilopást emlegetett

2019. augusztus 15. - 16:06 | Belföld

Miután a Denník N több részletet is közölt a Kuciak-gyilkosság megrendelésével gyanúsított Marian Kočner és Alena Zsuzsová közt váltott beszélgetésekből, amelyek a Threema nevű applikációban zajlottak le, csütörtökön délután a Smer elnöke, Robert Fico is megtartotta sajtótájékoztatóját.

Fico szerint dzsihádot indítottak a Smer ellen, Soros gyerekeit és zoknilopást emlegetett
Fotó: TASR

Mint ismert, a lap által nyilvánosságra hozott üzenetekben szó esik Kočner Robert Ficóval és Robert Kaliňákkal folytatott állítólagos kommunikációról is, amelyről a vállalkozó írt Zsuzsovának.

A sajtótájékoztatón Fico hangsúlyozta, már több mint 20 éve a Smer elnöke, ez idő alatt pedig szerinte Szlovákia történetének legsikeresebb pártjává váltak a média támogatása nélkül. „Sosem voltunk a média kedvencei, a sikereink mögött viszont aktív munka áll” – hangsúlyozta, és egyúttal azt is megjegyezte, az ellenzék és bizonyos médiák nem tudták elérni, hogy megsemmisítsék a Smert, holott erre több próbálkozás is volt.

Fico kihasználta az alkalmat, és ismét meglovagolta a PS vezetőjének kábítószerrel kapcsolatos botrányát, valamint Kiska adócsalási ügyét. A korábbi államfővel kapcsolatban Fico odaszúrta,

„ha Kiska temetkezési vállalkozó lenne, még a zoknit is lelopná a halottról”.

A Smer elnöke szerint Truban és Kiska ügyei is csak a pártját erősítik, amely szerinte ötödször is képes lesz megnyerni a választásokat.

Fico szerint a média tevékenysége már-már „Smer-ellenes dzsihádba” megy át, és ennek az egyik része a Kočner és Zsuzsová közt zajlott kommunikáció megszellőztetése.

Ezzel kapcsolatban Fico megjegyezte, nem ellenőrzött és nem megerősített információról van szó, amelyet senkinek nem jutott eszébe megkérdőjelezni.

A Smer elnöke kijelentette, olyan körülmények között sosem találkozott Kočnerrel, ezzel kapcsolatban pedig akár hazugságvizsgálatnak is alávetné magát. Annak a lehetőségét nem zárta ki, hogy valaha összefutott vele, például egy bálban, azt viszont hangsúlyozta, hogy a Smerről sosem beszéltek.

„Ki ne ismerné Kočnert? Az ember bárhol összefuthatott vele” – mondta.

Fico szerint a média azt érte el, hogy mára a rendőrök és az ügyészek félnek nyilvánosságra hozni olyan információkat, amelyek esetleg nem tetszenek a médiának, mert meglincselik őket.

„Ha esetleg megölnek egy politikust az országban, akkor azért azok a felelősek, akik a gyűlöletet keltik”

– jelenette ki Fico, és hozzátette, nem tartja elképzelhetetlennek, hogy hasonló szituáció előfordulhat az országban, a helyzet ugyanis komolyabb, mint azt gondolják.

Fico egyúttal bírálta a rendőrséget az információk kiszivárgása miatt, és felszólította Denisa Saková belügyminisztert, Peter Pellegrini kormányfőt – akiről kihangsúlyozta, a pártban az alattvalója –, Jaromír Čižnár főügyészt és Milan Lučanský országos rendőrfőkapitányt, hogy tegyenek rendet az üggyel kapcsolatban.

A korábbi kormányfő szerint „az emberek hittek Soros gyerekeinek, akik az utcákon tüntettek“, holott valójában ennek az alapja kitaláció volt és támadás a Smer felé. „Nem létezik olyan paragrafus, amely szerint a média akaratának eleget téve börtönbe kerülnek Ficóék“ – szúrta oda.

Fico mondandóját azzal zárta, hogy a média sok esetben messzemenően átlépi a határokat, nem veszik figyelembe az emberi jogokat és akár jogilag is büntethető lenne a tevékenységük.


(TASR/para)