Fico szerint, ha a törvény mindenkire egyformán vonatkozik, akkor Kiskának Bašternák sorsára kell jutnia

2022. április 13. - 13:41 | Belföld

Ha a törvény mindenkire egyformán vonatkozik, akkor Andrej Kiska egykori államfőnek az elítélt vállalkozó, Ladislav Bašternák sorsára kell jutnia, beleértve a vagyonelkobozást is – állapította meg az ellenzéki Smer-SD elnöke, Robert Fico arra reagálva, hogy az ügyész benyújtotta a vádiratot Kiska adócsalási ügyében.

Fico szerint, ha a törvény mindenkire egyformán vonatkozik, akkor Kiskának Bašternák sorsára kell jutnia
Robert Fico és Andrej Kiska (Fotó: TASR)

Fico rámutatott a lehetséges politikai következményekre is. Felteszi a kérdést: a volt államfő esetleges elítélése esetén hogyan tekintünk majd vissza az akkori elnökválasztásokra?

„Minimálisan ismét valami nem szívesen látott dolog lesz az egész világon, hogy a második fordulóban győztes szlovák köztársasági elnök tisztességtelenül nyert” – teszi hozzá Fico.

Az Eperjesi Kerületi Ügyészség ügyésze kedden nyújtotta be a vádiratot Kiska ellen. A volt szlovák elnököt már több mint két éve gyanúsították meg folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettének ügyében, mostanra pedig biztossá vált, hogy nem ússza meg a bírósági eljárást.

Kiska esete 2013-ra nyúlik vissza, amikor még a KTAG nevezetű társaság egyik ügyvezetőjeként dolgozott. A rendőrség részéről a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója a közelmúltban zárta le az ügyet. Az erről szóló hivatalos irat január 13-án került az eperjesi kerületi ügyészség asztalára.

Kiska cége kapcsán azért indult nyomozás, mert 2014-ben az elnöki kampányára fordított összeget a cég leírta az adóalapjából, pedig a KTAG társaságnak nem volt köze a népszerűsítési hadjárathoz. A rendőrség szerint ezzel az államot 156 ezer eurós kár érte.

Az egykori államfő régóta elutasítja az ellene felhozott vádakat, az egész mögött pedig Robert Fico bosszúhadjáratát látja.


TASR/para