Fico szerint hálásnak kell lenni a vírus gócpontjának, Kínának, mert az pénzért elad nekünk ezt-azt

2020. március 27. - 14:46 | Belföld

Robert Fico úgy érzi, elérkezett az idő arra, hogy nekimenjen az új kormány vezetőjének, Igor Matovičnak. Szerinte a miniszterelnök nem eléggé imádja Kínát, és ez bizony baj. Az ilyen hozzáállásért az exkomcsi körökben rosszpont jár.

Fico szerint hálásnak kell lenni a vírus gócpontjának, Kínának, mert az pénzért elad nekünk ezt-azt
Fotó: tasr

A Smer elnökének a csőrét bántja, hogy az új kormányfő nem hálálkodik elég hangosan Kínának az egészségügyi eszközök Szlovákiába történő szállítása miatt.

"Szeretném jelezni, hogy valamit jó lenne nyilatkozni a kínai kormány felé, mert ha a kínai kormány úgy szeretné, akkor megállítaná az egészségügyi eszközök exportját és nem jönne ide semmi sem" - jegyezte meg Fico azzal, hogy több tiszteletet érdemel Peking. Bár azt az ellenzéki képviselő is elismerte, hogy Kína nem a két szép szemünkért küld ide szállítmányokat, hanem pénzért cserébe: "Ez értelemszerűen bizniszalapú ügylet"- jegyezte meg Fico roppant bölcsen.

A pártelnök ugyanakkor úgy véli, hogy jó úton haladunk afelé, hogy felszámoljuk a Kínával fennálló jó kapcsolatainkat. Nem tetszett neki az, hogy Matovič a múltkor kritikusan szólt a Kínában gyártott gyorstesztekről. "Ha így fog a kormány Kínával szemben viselkedni, ilyen tiszteletlenül, akkor azt megsínylik az ezzel az országgal létesített gazdasági és politikai kapcsolataink és nekünk nagyobb szükségünk van Kínára, mint fordítva." - szögezte le Fico.

A kínai gyorstesztek minőségét korábban bírálta Spanyolország is.

A szlovákiai magyarok vérét hosszú éveken át kitartóan szívó, a korrupciónak megágyazó rendszerét 2006-tól építgető, és az egyik, mára már lesittelt olasz maffiózóval is összefüggésbe hozott - sőt, a rossz nyelvek szerint talán vele lyuksógorságig csábított - politikus, Robert Fico ezzel a kínaiak fenekébe csontig bemászó dumával indította el a hadjáratát a már hat napja kormányra kerülő Igor Matovičcsal szemben.

(DenníkN/para)