Fico szerint Hamran szavai alátámasztották, hogy beszélt a tervezett akcióról

2022. május 16. - 19:01 | Belföld

Robert Fico, az ellenzéki Smer-SD vezetője szerint Hamran István országos rendőrfőkapitány hétfőn megerősítette amit ő és Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke mondott arról, hogy rendőri beavatkozásra készülnek egyes nyomozók, ügyészek és bírók ellen. Fico ragaszkodik ahhoz, hogy Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök hívja össze a biztonsági tanácsot.

Fico szerint Hamran szavai alátámasztották, hogy beszélt a tervezett akcióról
Robert Fico (TASR)

„Örültem, hogy végre a kezére csapnak az olyan nyomozóknak, mint Čurilla, az olyan ügyészeknek, mint Lipšic vagy Repa, és az olyan bíróknak, mint Kliment vagy Záleská. Ez egy politikailag elkötelezett, szervezett csoport, amely a kormány programját valósítja meg: az ellenzék és az ellenzékkel együttműködők őrizetbe vételét" - mondta Fico, és hozzátette, Hamran biztosan egy másik csoportra utalt, amikor a múlt héten a biztonsági tanács ülésén erről beszélt. „Nyomozók, ügyészek és bírók egy csoportjáról van szó, akik megpróbálják feltárni az igazságot a büntetőeljárások manipulálásáról és a gyanúsítottak emberi jogainak durva megsértéséről" - tette hozzá.

Fico egy hétvégi vitaműsorban azt mondta, hogy Hamran egy hatalmas biztonsági művelet előkészítéséről beszélt a legfőbb közjogi méltóságok előtt. Boris Kollár házelnök, a Sme rodina elnöke, a beszélgetés egyik résztvevője megerősítette, hogy ő is hallott ilyen információkat.

A rendőrfőkapitány cáfolta Ficónak azokat az állításait, miszerint bejelentette, hogy rendőrségi akció készül az Oblúk belső ellenőrző csoport korábbi tagjai, valamint ügyészek és bírók ellen. Azt mondta, egy bűnözői csoport létrehozása, működtetése és támogatása ügyében folyamatban levő büntetőeljárásról beszélt a biztonsági tanácsban. Helyesbítette a Pozsony III. Járásbíróságon történt rendőri beavatkozással és a bűnözői csoport elleni nyomozással kapcsolatos téves információkat is. Kijelentette, soha nem tájékoztatta a biztonsági tanácsot ilyen akció előkészítéséről.

TASR