Fico szerint Kaliňáknak jogában áll visszatérni a politikába, sőt Gašpart is csalogatja

2021. november 5. - 15:57 | Belföld

Robert Kaliňák (Smer-SD) volt belügyminiszternek joga van visszatérni a politikába – jelentette ki Robert Fico, a Smer-SD elnöke. Hozzátette, hogy Kaliňák már megtette a szükséges politikai gesztust, és reméli, hogy visszatér.

Fico szerint Kaliňáknak jogában áll visszatérni a politikába, sőt Gašpart is csalogatja
Tibor Gašpar, Robert Fico és Robert Kaliňák (Fotó: TASR - archív)

Fico egyúttal politizálni hívta Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitányt is, akit már kiengedtek a vizsgálati fogságból, de folytatódik ellene a büntetőeljárás.

A Smer-SD vezetői pénteken a Pöstyénben (Piešťany) történtek kapcsán is állás foglaltak. A városban egy oltásellenes csoport tagjai maszk nélkül akartak vásárolni. Kaliňák azt mondta, a Smer 12 évig tartó kormányzása alatt soha nem avatkozott be ilyen módon a rendőrség kormány elleni tüntetéseken. „Általában a rendőrök oldalán állok, de ezt nem bírtam nézni, mert szlovák állampolgárokat vertek” - mondta.

A volt belügyminiszter hozzátette, megérti a rendőröket, nyomás alatt vannak, stresszes helyzetben, és úgy véli, kényszerítették őket a beavatkozásra. Hangsúlyozta, hogy a kormány feladata megfelelő intézkedéseket bevezetni és jól működtetni. Kaliňák szerint „nincs rendben azért ütni az embereket, mert nincs rajtuk maszk”.

Fico hozzáfűzte, tart tőle, hogy mi lesz november 17-én az országban. A párt aznap nagygyűlést tervez, Fico mindenkit meghívott, hogy menjen el és „demokratikusan nyilvánítsa ki a véleményét”.

A Smer-SD elnöke szerint az emberek joggal dühösek, mert a kormány elveszítette a járvánnyal szembeni harcot. „Mindent lehet másképp csinálni. Megfelelően kell szólni az emberekhez. Mi azért vagyunk itt, hogy a nemzetért politizáljunk. A népet nem lehet lecserélni, csak a politikusokat” - mondta Fico.

A kormány szakértői tanácsának javaslatáról – mely szerint a fekete járásokban szigorúbb szabályokat kell bevezetni a beoltatlanok számára –, azt mondta, tudomásul veszi, de nem ezt tartja a helyes útnak a járvány elleni harcban.


(TASR)