Fico szerint a koalíciónak ördögi terve van, és ezért a büntetőjoggal is visszaélnek

2021. június 15. - 13:30 | Belföld

A koalíció gazdasági és anyagi eredményeket nem tud felmutatni, ezért olyan ördögi tervük van, hogy rács mögé küldik az előző kormány tagjait, ehhez pedig visszaélnek a büntetőjoggal is – jelentette ki Robert Fico, a Smer-SD elnöke a belügyminiszter leváltását célzó rendkívüli parlamenti ülésen, amelyet a pártja kezdeményezett.

Fico szerint a koalíciónak ördögi terve van, és ezért a büntetőjoggal is visszaélnek
Fotó: TASR

Fico szerint ehhez az ördögi tervhez egy bizonyos bűnözői rendszert kellett kialakítaniuk. A korábbi kormányfő fel akarta olvasni a SIS-jelentést, amelynek tartamát korábban Boris Kollár, a parlament elnöke ismertette a képviselőkkel egy nem nyilvános ülésen. Mivel azonban a dokumentum továbbra sem nyilvános, ehhez félbe kellene szakítani az ülést, és a nyilvánosságot ezúttal is ki kellene zárni.

A Smer elnöke kiemelte, az eddigi kormányváltásokat követően még soha nem volt ilyen súlyos gyanú arra vonatkozóan, hogy visszaélnek a büntetőjoggal. Kiemelte, pártja a 12 évnyi kormányzás alatt soha nem élt vissza a büntetőjoggal és nem használta azt fel a politikai harcokban.

Fico szerint Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter leváltása kellőképp indokolt. Kiemelte, ezt azok a hivatali feljegyzések is megerősítik, amelyek Mikulec tetteiről a karakteréről árulkodnak, amikor még a katonai titkosszolgálatot vezette.

A Mikulec leváltását célzó rendkívüli ülést a Smer-SD indítványozta, miután felmerült a gyanú, hogy a rendfenntartó erőkön belül működik egy csoport, amely manipulálhatta több kázus kivizsgálását. Ez a Smer szerint a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) jelentéséből derült ki.


(TASR/para)