Fico szerint Kočner üzeneteinek közzétételével „csak Truban drogozását akarják eltussolni”

2019. augusztus 1. - 17:16 | Belföld

Robert Fico, a Smer-SD elnöke szerint az, hogy a média közzétette Marian Kočner Norbert Bödör nyitrai vállalkozóval, valamint Peter Tóthtal, a szlovák titkosszolgálat (SIS) kémelhárítása egykori főnökével váltott üzeneteit, erőtlen kísérlet csupán arra, hogy eltereljék a figyelmet Michal Truban, a Progresszív Szlovákia (Progresívne Slovensko) elnöke kábítószerezéséről szóló információkról.

Fico szerint Kočner üzeneteinek közzétételével „csak Truban drogozását akarják eltussolni”
Fotó: TASR (archív)

Fico ezt abban a videóban jelentette ki, melyet csütörtökön tett közzé a közösségi oldalán.

„Az oligarcháknak, a hataloméhes uraknak és a Denník N szerencsétlen szerkesztőségének ezt a próbálkozását nagyon erőtlen kísérletnek kell neveznem, melynek célja, hogy eltussolják, amit Truban úr kiművelt” – mondta Fico.

A Smer-SD elnöke szerint nem ez az első ilyen eset. Példaként az Antonino Vadalával folytatott állítólagos telefonbeszélgetését hozta fel. Szerinte a média csak azért kapta fel ezt az ügyet, hogy eltereljék a figyelmet az akkori államfő, Andrej Kiska adóügyeiről. „Ez a telefonbeszélgetés soha nem történt meg, de a cél szentesíti az eszközt” – fűzte hozzá.

A médiában megjelent információk szerint Marian Kočner és Norbert Bödör üzenetváltásában szó esett a szlovák titkosszolgálatról (SIS), a rendőrségről és az ügyészségről is, illetve arról, hogy mely konkrét ügyet mely konkrét ügyésznek kell kapnia. Marian Kočner megbízásából vélhetően Norbert Bödör nyitrai vállalkozó intézte az újságírók megfigyelését. A vállalkozó, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő rendelte meg Ján Kuciak újságíró meggyilkolását, 2017 októberében állítólag olyan üzeneteket küldött Peter Tóth volt újságírónak és a szlovák titkosszolgálat (SIS) kémelhárítása egykori főnökének, melyek az oknyomozó újságíró személyes adatait tartalmazták.

A Denník N tájékoztatása szerint Kočner a Smer-SD érdekeit tartotta szem előtt, Kuciak meggyilkolása után pedig aggódott a párt jövője miatt. A portál annak a rendőrnek a feljegyzéseire hivatkozott, aki elemezte a Kočner és Bödör közötti kommunikáció leiratát. Eszerint Kočner komoly igyekezetet fejtett ki annak érdekében, hogy kompromittálja és bűnügyekbe keverje Daniel Lipšicet, Igor Matovič (OĽaNO) és Boris Kollár (Sme rodina) parlamenti képviselőket, valamint Andrej Kiska volt államfőt. A Cél (Cieľ) nevű párttal a vállalkozó saját politikai babérokra is tört.

A kommunikáció egy részét Ján Šanta, a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze terjesztette a Bazini (Pezinok) Speciálizált Büntetőbíróság elé a televíziós váltók ügyével összefüggésben. Az ügyben Marian Kočner mellett a Markíza TV volt igazgatója, Pavol Rusko ellen is eljárást indítottak.


(TASR)