Fico szerint Matovič üzletet ajánlott nekik, de elküldték a búsba

2022. december 13. - 13:21 | Belföld

A Smer-SD álláspontja a kormánnyal kapcsolatban változatlan, a szavazáson mind a 27 képviselő jelen lesz, és a kormány leváltására szavaz majd. Erről a párt elnöke, Robert Fico beszélt a keddi elhalasztott szavazás után.

Fico szerint Matovič üzletet ajánlott nekik, de elküldték a búsba
Fotó: TASR - Jakub Kotian

Fico kijelentette, elutasít minden "üzletet és alkut", különösen az olyan emberekkel, mint az OĽaNO vezetője, Igor Matovič. Utóbbi ugyanis állítólag felajánlotta a Smernek, hogy ha nem támogatják a kormány megbuktatását, hajlandó tárgyalni az előrehozott választásokról, amely 2023 szeptemberében lenne esedékes.

A Smer vezetője szerint az előrehozott választások jelentik a válság egyetlen demokratikus megoldását. "Csütörtökön megszavazzuk a kormány bukását, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy előrehozott parlamenti választások legyenek, amelyet 2023 első felében kell megtartani" - jelentette ki Fico. Hozzátette, aggódik a szavazás további elhalasztása miatt. Kiemelte a januári népszavazás fontosságát a választási időszak lerövidítésének lehetőségéről.

Fico maffiamódszerekről beszél, amelyekhez szerinte a parlament vezetősége folyamodik. "Ha a tárgyalások így folytatódnak, további politikai korrupciós kísérleteknek leszünk tanúi" - mutatott rá.

A Smer elnöke egyúttal felszólította Boris Kollárt, hogy kérjen elnézést a korrupcióval kapcsolatos kijelentései miatt, amelyeket a Smer képviselőinek címzett a keddi ülésen. Hangsúlyozta, a Smer képviselői közül senkit nem gyanúsítanak és nem is vádolnak korrupcióval.

A kormány elleni bizalmatlansági indítványról csak csütörtökön este 5 órakor szavaznak a képviselők, az utolsó pillanatban ugyanis megszavazták Michal Šipoš (OĽaNO) erre vonatkozó ügyrendi javaslatát. Šipoš javaslata a kormánypártok képviselőinek szavazata mellett megkapta Tomáš Taraba és az általában vele együtt szavazó két Kuffa voksát. Rajtuk kívül támogatta a kormány ideiglenes „megmenekülését” Martin Čepček (ex-OĽaNO), Martin Klus (ex-SaS) és Miroslav Kollár (Spolu) is.

Az SaS tartózkodott a szavazásnál, az ellenzék többi része pedig nemmel szavazott. Nemet nyomott a Sme rodinából most kilépő Ján Krošlák és Martin Borguľa is. A Heger-kormánynak tehát alapvetően Tomáš Taraba és két társa, Filip és Štefan Kuffa adott még néhány nap időt.


(TASR/para)