Fico szerint még ma este elfogadják a 13. nyugdíjról szóló javaslatot

2020. február 25. - 13:07 | Belföld

Robert Fico, a Smer-SD elnöke szerint még kedden este elfogadhatják a parlamentben a 13. havi nyugdíj bevezetéséről szóló javaslatot.

Fico szerint még ma este elfogadják a 13. nyugdíjról szóló javaslatot
Fotó: TASR - archív

„A nyugdíjasok, özvegyek, illetve a korkedvezményes nyugdíjasok decemberben megkapják a nyugdíj átlagos összegét, amely megilleti őket. Szeretnék köszönetet mondani az ellenzék azon részének, amely támogatta a gyorsított eljárást, és első olvasatban elfogadta a jogszabályt” – jelentette ki kedden Fico.

A Smer-SD elnöke ismét bírálta a Híd képviselőit, akik nem vettek részt a szavazáson. „Este alkotmányos többséggel elfogadásra kerül a törvény. Hogyan tekintsünk ezután a nagyszombati félőrültre, vagy a Híd képviselőire? Bugár Béla, Igor Matovič minden esetben álszent módon viselkedik. Kalapot emelek az ellenzék azon része előtt, amely támogatta ezt a fontos javaslatot” – fűzte hozzá Fico.

A családi pótlék emeléséről Fico még tárgyalni akar Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfővel, illetve a munkaügyi és a pénzügyminisztérium szakembereivel.

„Néhány képviselőkollégától kifogásokat hallunk, nem tetszik nekik, hogy például a roma gyerekek után is kellene családi pótlékot fizetni. Én ezt most nem fogom kommentálni” – mondta Fico, hozzátéve, hogy hajlandó tárgyalni a támogatás formájáról. Nem zárta ki, hogy az emelés helyett inkább adókedvezményt adnának a dolgozó szülőknek.

„Aki nem dolgozik, ne is egyék. Aki munkát akar ebben az országban, gond nélkül találhat. Az embereknek nemcsak jogaik, kötelességeik is vannak. Miért ne gondolkodhatnánk úgy, mint a gyermekgondozási segély esetében?” – tette fel a kérdést Fico.

Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke kedden kijelentette, a parlamenti ülés legkésőbb holnap véget ér, mert nem akarja, hogy a kampánycsend alatt is tárgyaljanak. Danko szerint a parlamenti ülés prioritásai a 13. nyugdíj bevezetése és az Isztambuli Egyezmény elutasítása. Megjegyezte, hogy az utóbbival kapcsolatos határozatot Zuzana Čaputová államfő már nem utalhatja vissza a parlamentnek, és szerinte nem lesz bátorsága megvétózni a 13. nyugdíjról szóló törvénymódosítást sem. „Meglátjuk, hogy a családi pótlékhoz eljutunk-e” – fűzte hozzá.

Az autópálya-matricák eltörléséről a parlament elnöke annyit mondott, hogy ez a téma szélesebb társadalmi vitát igényel. Az utóbbi két javaslattal kapcsolatos gyorsított eljárásról a plénum többszöri próbálkozás után sem tudott szavazni, mivel nem volt határozatképes. Az újabb szavazás 17 órakor esedékes.

 

(TASR)