Fico szerint Sulíkék veszélyesek a demokráciára, az SaS ezt jó jelnek veszi

Az SaS biztonsági kockázatot jelent a demokrácia számára – jelentette ki kedden Robert Fico miniszterelnök a parlament szerdára tervezett ülésével kapcsolatban, melynek témáját Ľubomír Galko (SaS) volt védelmi miniszter állítólagos visszaélései adják a Katonai Védelmi Hírszerzéssel (VOS) összefüggésben.

Fico szerint Sulíkék veszélyesek a demokráciára, az SaS ezt jó jelnek veszi
Fotó: tasr

„A nyilvánosságnak joga van tudni, hogy az SaS biztonsági kockázatot jelent a demokrácia számára” – közölte Fico. A múlt pénteki rendkívüli ülés során új információ jelent meg, miszerint ártatlan embereket hallgattak le azért, hogy kiderítsék, mit gondolnak az SaS pártról. Juraj Miškov egykori gazdasági miniszter elismerte, hogy az akkori védelmi miniszter, Galko, egy listát vitt a párt központjába azokról, akiket le kellett volna hallgatni. 

„Ez egy páratlan botrány. Egy olyan botrány, amely a demokráciát érinti. Szeretném hangsúlyozni, hogy nekünk ilyen problémánk soha nem volt. Senki sem vádolhat azzal, hogy olyan lépéseket tettünk, amelyek a demokráciával ellentétben álltak. De itt van egy olyan párt, amelynek nem okoz problémát, hogy a hatalmi eszközökkel - amilyen például a lehallgatás - visszaéljen, és a saját maga védelmére használja fel ezeket. Ez egy olyan dolog, amely az én politikai világomban teljesen elfogadhatatlan” – mondta Fico. 

A kormányfő azt is kifogásolta az SaS kapcsán, hogy a párt képviselőjének, Jozef Rajtárnak az asszisztense bankalkalmazottként bankszámlákba tekintett bele, továbbá, hogy Richard Sulík pártelnök a parlament elnökeként korlátozta az ellenzéki képviselők felszólalásainak idejét, végül pedig azt is kiemelte, hogy az SaS a Radičová-kormány idején ellenőrizni akarta a koalíció képviselőinek szavazatait a legfőbb ügyész választásakor, de aztán nyilvánossá tette a szavazást.

„Nincsenek kétségeim, és teljesen komolyan mondom, hogy ha az SaS a kormány tagja lenne, akkor lehallgatnák az embereket, mert a párt tudni akarja, hogy mit gondolnak róluk. Semmi kétségem nincs afelől, hogy ez a párt a bankszámlákban kotorászna, mert már ezt korábban megtette. És afelől sincs semmi kétségem, hogy ez a párt készen áll, hogy befogja az emberek száját, és megtiltsa, hogy az ellenzéki képviselők beszélhessenek” – fejtette ki a kormányfő.

A parlamenti képviselők a szerdai ülésen foglalkoznak Galko volt védelmi miniszter állítólagos visszaéléseivel összefüggésben. Ezt a programpontot Peter Šuca (Smer-SD) indítványozta kedden a koalíció nevében. A javaslatot 93 képviselő hagyta jóvá. A parlament a múlt heti rendkívüli ülésén tárgyalta a szlovák hadsereg korszerűsítését, melynek során többször is felmerültek Galko állítólagos túlkapásai a minisztériumnál.

Az SaS válasza nem váratott magára sokáig: “a Smer-SD kiüresedett, csökkennek a preferenciái, ezért csakis társadalmi konfliktusokat tud gerjeszteni” – reagáltak a kormányfő szavaira az ellenzéki párt képviselői.

A Galko elleni intézkedések szerintük „egy ízléstelen próbálkozás arra, hogy eltereljék a figyelmet a saját botrányaikról. Egyszerűbb támadni, mint magyarázkodni” – mondta Jana Kiššová az SaS alelnöke. Natália Blahová, az SaS frakcióvezetője szerint a Smer-SD-nek nincs ereje arra, hogy az emberek élethelyzetén javítson. A pártot “ért támadás jó jel. A Smer-SD látja, hogy a kormányzásuk a végéhez közeledik. A Smer-SD preferenciái csökkennek, az SaS-é pedig nőnek. Ez az egyetlen oka annak, hogy Robert Fico egy többéves, rég megoldott ügyet húzott elő” – véli a frakcióvezető. Majd hozzátette: „Az SaS programja demokratikus elveken és értékeken alapul. A kormányfő vádját ezért visszautasítjuk. A Smer-SD-től eltérően készen állunk ezt az országot a demokratikus értékek mentén vezetni” – üzente.

tasr