Fico szerint szét kell választani a hazafiságot és a nacionalizmust

Következetlenek vagyunk a hazafiság valamint a szélsőségek és a nacionalizmus szétválasztásában – nyilatkozta Robert Fico annak kapcsán, hogy 25 éve vált függetlenné Szlovákia. 

Fico szerint szét kell választani a hazafiságot és a nacionalizmust
Fotó: tasr

A kormányfő szerint ritkán jut eszünkbe az is, hogy milyen nyugodt körülmények között váltak el útjaink a csehektől. Hétfőn reggel Fico telefonon kapcsolatba is lépett a szlovák származású cseh miniszterelnökkel, Andrej Babišsal. Arra nem tért ki, a szomszédos ország irányítója milyen nyelven beszélt Ficoval.

Andrej Danko is nyilatkozott az ország függetlenedésének évfordulója kapcsán. A parlament elnöke szerint Szlovákia negyedszázados története sikeres volt, de az SNS elnöke ugyanakkor ellentmondásosnak is találja azt. "A politikában gyakran szembesülök a rendszer vaskalaposságával. Mindenki azzal érvel, hogy miért nem lehet ezt vagy azt megtenni. De az egyedüli kiút az állam irányításának javítása" – véli Danko. Számos tekintetben magához kell térnie az államnak – szögezte le a házelnök.

Bugár Béla szerint még 25 évvel a függetlenné válás után sincs minden rendben az országban, például alacsony a jogérvényesítés lehetősége. A Híd elnöke az évforduló kapcsán beszélt a mečiarizmusról, annak társadalomromboló hatásáról. „Én azok közé tartoztam, akik úgy gondolták, nem megfelelő az idő a két ország szétválasztására. Ezek a félelmek a mečiarizmus első éveivel be is igazolódtak. Abban a rendszerben a vezetők úgy viszonyultak az államhoz, mintha a saját cégük lenne, nem beszélve arról, hogy a maffia pedig megerősödött. Hála istennek ez már a múlt" – véli a parlament alelnöke.

DenníkN/tasr