Fico szerint a szlovák-magyar határnak azonnali védelemre van szüksége, Čaputovát politikai hullának nevezte

2023. szeptember 17. - 15:40 | Belföld

Robert Fico (Smer) és Richard Sulík (SaS) is egyetért abban, hogy meg kell védeni a szlovák-magyar határt. Az SaS elnöke szerint ugyanakkor a problémát nem lehet rendkívüli parlamenti üléssel megoldani. A két politikus vasárnap az RTVS O 5 minút 12 műsor vendége volt.

Fico szerint a szlovák-magyar határnak azonnali védelemre van szüksége, Čaputovát politikai hullának nevezte
Robert Fico (Fotó: TASR)

Fico szerint, ha a parlament elfogadja a határozatot, amelyben a kormányt ideiglenes ellenőrzések bevezetésére kéri a szlovák-magyar határon, akkor nem sok lehetősége lesz arra, hogy ezt ne tegye meg. „Tudhatja, hogy gyakorlatilag nincs befolyása a kormányra, amelynek nem szavazott bizalmat a parlament” – reagálta Sulík, majd hozzátette: az SaS nyomást szeretne gyakorolni, hogy védjék meg a határokat, de mint mondja, a választásokig „nem jön el a világvége”. „Az emberek új kormányt választanak, az pedig majd cselekszik” – tette hozzá, ebben viszont Fico nem értett egyet. Szerinte addig több ezer menekült belépését lehetne megakadályozni.

Igor Matovič és Robert Kaliňák összetűzésével kapcsolatban Fico kijelentette, hogy kiáll az emberei mellett, és senkit sem kíván kihúzni a jelöltlistáról. „Mivel a rendőrség nem akart közbelépni, a törvényt betartva a kollégáim csináltak rendet” – jegyezte meg a Smer elnöke, aki megtagadta a bocsánatkérést Zuzana Čaputovától. A köztársasági elnök ugyanis pert indított Fico ellen a személyét érintő hazugságokkal és kitalált gyanúsítgatásokkal kapcsolatban.

„A köztársasági elnök politikai hulla, és úgy döntött, hogy civil pereskedéssel lép be a kampányba” – mondta Fico. Sulík inkább nem akarta kommentálni, hogy az államfő ezzel belépett-e a választások előtti versengésbe. „Ne feledjük, hogy van egy kormányunk, amit ő nevezett ki, tehát egyértelmű, hogy automatikusan résztvevője a belpolitikának” – mutatott rá.


TASR/para