Fico: A szlovák költségvetés sorozatban harmadszor is a legjobbak közé tartozik az EU-n belül

2016. november 19. - 09:24 | Belföld

A szlovák költségvetés az eurozónán belül az öt legjobb közé tartozik – ezt Robert Fico miniszterelnök emelte ki a szerdai költségvetési értékelés kapcsán.

„Ami a költségvetés kvalitását illeti, Szlovákia újra besorakozhatott az öt legjobb ország közé az eurozónán belül. A költségvetés teljesít minden kritériumot, melyet az eurozóna elvár a tagállamoktól”

– nyomatékosította Fico.

Véleménye szerint Szlovákia már egymás után harmadszor végzett ilyen kitűnő helyen. „A sikeres konszolidáció után 2012-ben és 2013-ban sikerült Szlovákiát kihoznunk a túlzott deficitből, így a 2015-ös és 2016-os évek a jövő évhez hasonlóan összhangban voltak az európai szabályokkal” – tette hozzá a miniszterelnök.

Az Európai Komisszió értékelését még megvitatja az EU pénzügyminisztereinek tanácsa. „Szlovákia nyugalommal és jó értékeléssel vehet részt a tárgyaláson” – nyilatkozta Peter Kažimír pénzügyminiszter.

Az Európai Komisszió szerint mindössze öt állam tudott felmutatni olyan eredményeket a költségvetésben, amely kompatibilis az EU szabályaival. Szlovákia mellett Észtország, Hollandia, Luxemburg és Németország tartozik ebbe a csoportba.

Emellett a komisszió szerint hat állam nem tartja be az előírt költségvetési szabályokat.

SME/para