Fico szociális zavargásokat vizionál, Blaha pedig amerikai atomrakétákkal riogatja a galamblelkű, oroszbarát smereseket a Béke téren

Lajos P. János | 2022. január 26. - 19:40 | Vélemény

Szerdán újra összerántotta Pozsonyba a maszkviselésre képtelen, oltásellenes, és az Amerika-ellenes szlogenekre mindig fogékony híveit a Smer. Ezúttal három témát neveztek meg a tiltakozás okaként: a drágulást, a „háborút” és az előrehozott választásokat.

Fico szociális zavargásokat vizionál, Blaha pedig amerikai atomrakétákkal riogatja a galamblelkű, oroszbarát smereseket a Béke téren
Fotó: TASR

Tehát a drágulás. Robert Fico zavargásokat vizionál tavaszra a megugró energiaárak, és úgy általában a drágulás miatt. Kifogásolja, hogy a kormány nem tesz semmit, nem csökkenti az áfát, nem adja vissza a befizetett gázár felét. Pedig a környező országok!

A lengyelek áfát csökkentenek, a magyarok pedig árstopot hirdettek még a csirke far-hátra és a benzinre is! Igaz, csak az áprilisi választásokig… Hegernek legalábbis a libanyak árát kellene befagyasztania, és levinni nullára a borovicska áfáját.

Az árak emelkedése tényleg csúcson van, és az energiaárak emelkedése valóban sok embernek és sok intézménynek fájni fog. A kormánynak elsősorban ez utóbbit kell oldania, hiszen sok állami – elsősorban kulturális – intézménynek esélye sincs a bevételei növelésére. A lakosságot sújtó drágulás is drasztikus, de arányaiban kisebb tétel, és azt sem szabad elfelejteni, hogy az utóbbi években inkább csökkent, mint nőtt az energia ára. Az 2008-as válság után hozzászoktunk a szinte nulla inflációhoz, a COVID pedig még a különben is alacsony energiaárakat is bedöntötte. Ez most megváltozik, egy időre legalábbis hozzá kell szokni az emelkedő árakhoz, és ez kicsit fájni fog.

El kellene gondolkodni rajta, hogy kinek és hogyan segítsen a kabinet, de a célközönséget tényleg jól definiálni kell, nehogy úgy járjunk, mint a COVID-lottóval vagy az oltási bónusszal.

A „háború” elleni tiltakozás már sokkal érdekesebb. Elsősorban a helyszín megválasztása miatt, Ficóék ugyanis az elnöki palota elé, a Béke térre hívták össze híveiket. Mintha kicsit eltévesztették volna a címet: az orosz nagykövetség másik utcában van. Aki esetleg úgy goondolta volna, hogy Fico az orosz tankokat akarta volna megállítani, az tévedett.

(1/3) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: