Fico szülinapjáig kialakulhat a közösségi immunitás az EU-ban

2021. április 6. - 17:00 | Külföld

Az oltóanyag-szállítások felgyorsulásának köszönhetően jó esély van arra, hogy késő nyárra már kialakul a koronavírus elleni közösségi immunitás az Európai Unióban (EU) - jelentette ki Stefan de Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője a brüsszeli testület keddi sajtótájékoztatóján.

Fico szülinapjáig kialakulhat a közösségi immunitás az EU-ban
Fotó: TASR/AP

"Várhatóan szeptember közepére az EU felnőtt lakosságának 70 százalékát beoltják, mivel a kiszállítandó oltóanyag dózisszáma háromszorosára növekszik az első negyedévhez képest. Ez az átoltottsági arány lehetővé fogja tenni a közösségi immunitás kialakulását" - tette hozzá.

Újságírói kérdésre válaszolva a szóvivő megerősítette, hogy az EU-ban a kezdeti késlekedések miatt eddig szétosztott dózisszám nem több, mint 107 millió. Ez a mennyiség azonban véleménye szerint elengedő volt arra, hogy beoltsák "a különböző célcsoportokat". Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy április hónaptól kezdve egészen június végéig 360 millió adag vakcina kiszállítására lehet számítani az unióban.

A brüsszeli szóvivő szerint tehát éppen akkorra várható a 27 tagú unió országainak nyájimmunitása, amelyik napra esik az oltásellenes szlovák exkormányfő, Robert Fico születésnapja (szeptember 15).

(MTI/para)