Fico a szülinapjára kap egy olyan pártot, amibe belegebedhet

2020. szeptember 11. - 11:27 | Belföld

Bejegyezte a belügyminisztérium Peter Pellegrini Hlas - sociálna demokracia nevű pártját. A politikai pártok és mozgalmak nyilvántartását honlapján teszi közzé a minisztérium. A politikai szubjektum bejegyzésének dátuma szeptember 11. Ennél szebb az lett volna, ha mindez Robert Fico szülinapján, szeptember 15-én történik meg.

Fico a szülinapjára kap egy olyan pártot, amibe belegebedhet
Fotó: tasr

A párt augusztus közepén kérte a regisztrációt. Több mint 94 ezer támogató aláírást gyűjtött össze és adott le a minisztériumban. A törvény értelmében egy politikai párt regisztrálásához legalább 10 ezer aláírás szükséges. Szlovákiában összesen mintegy 160 politikai pártot és mozgalmat regisztráltak.

A Hlas akkor kezdett formálódni, amikor Pellegrini és több kollégája is kilépett a Smer-SD-ből, mert nem tudtak azonosulni a párttal. Köztük van tíz jelenlegi parlamenti képviselő is, többek között a Smer-SD két volt alelnöke, Richard Raši és Peter Žiga, Denisa Saková elnökségi tag, valamint Ľubica Laššáková, Ján Ferenčák, Matúš Šutaj Eštok, Peter Kmec, Erik Tomáš, Róbert Puci és Ján Blcháč képviselő.

Az új párt népszerűsége jelenleg 16 százalék körül mozog, ezzel a második helyen foglal helyet az Igor Matovič vezette OĽaNO mögött. Robert Fico tömörülése pedig egyre inkább lecsúszni látszik a képzeletbeli dobogó harmadik helyéről, most 8,8 százalékos az elfogadottságuk.

TASR

Címkék: Peter Pellegrini, Hlas