Fico terve feldühítette az orvostanhallgatókat!

2020. január 20. - 07:14 | Belföld

Robert Fico a Smer szombati programkonferenciáján bejelentette, hogy választási programjuk egyik pillére az orvosi egyetemet végzőket érinti, mégpedig olyan módon, hogy tulajdonképpen életük választása elé állítanák őket.

Fico terve feldühítette az orvostanhallgatókat!
Robert Fico (Fotó: TASR)

Két lehetőségük maradna az egyetem elvégzése után: vagy Szlovákiában maradnak legalább 10 évig, vagy pedig ki kellene fizetniük a tanulmányaikra fordított pénzt (55-60 ezer euró), és ebben az esetben nyugodtan elhúzhatnak külföldre.

Noha ma is több száz orvos hiányzik a szlovákiai egészségügyi rendszerből, és ez néhány év múlva kritikus állapotokat szülhet, ez a kényszerítő javaslat meglehetősen meredeknek tűnik. Fel is dühítette az orvostanhallgatókat. "Visszautasítjuk, hogy bennünket, a tanulmányainkat és a leendő foglalkozásunkat eszközként használják fel a politikai kampányban a társadalom polarizálására" - szögezte le az orvostanhallgatók tömörülése, a főiskolai diákok tanácsa.

Hozzátették, készek arra, hogy együttműködjenek a fiatal végzősök munkakörülményeinek javítását célzó megoldások kidolgozásában, hogy itthon tarthassák őket, de nem hiszik, hogy a Fico által említett lehetőség jó megoldás volna arra, hogy a fiatal orvosokat itthon tartsák.

Emlékeztetnek arra, hogy sokan közülük a szlovákiai egészségügyben hosszú távon uralkodó állapotok ellenére emellett döntöttek. Leszögezik, tudni kell azt is, hogy akik pedig távoznak, azok döntésének hátterében nem elsősorban a pénz áll, hanem a nem megfelelő munkakörülmények.

"Robert Fico megoldási javaslatát a fiatal orvosok távozása megakadályozására a tanács szélsőségesen populista megoldásnak tartja" - húzták alá.

Peter Visolajský, az orvosi szakszervezet elnöke is egyetértett azzal, hogy a fiatalok elsősorban amiatt távoznak, mert már tanulmányaik alatt tapasztalják, hogy milyen állapotok vannak a szlovákiai kórházakban. "Az ilyen javaslat, amivel Fico előállt, csak még inkább elűzi a fiatalokat Szlovákiából és elmélyíti a problémát. A helyzet az, hogy a cseh orvosi karok is kínálgatják magukat a szlovák diákoknak, hogy menjenek hozzájuk ingyen tanulni. Kiszámolták ugyanis, hogy a szlovák diákok oktatása előnyös lehet számukra" - fejtette ki, emlékeztetve arra is, hogy a szlovákiai egyetemek orvosi karai alulfinanszírozottak, és elsősorban a külföldi diákoktól beszedett tandíjakon keresztül tudnak az állapotukon segíteni.

Visolajský szerint Fico javaslatával az is a probléma, hogy diszkriminatív.

(Čas.sk)