Fico testvérének cége már biztonságban. A rendőrség nem találja a könyvelést

A HF Steel nevű cég, melynek társtulajdonosa volt Ladislav Fico és Štefan Herman, az első Fico-kormány idején részt vett egy gyorsforalmi út megépítésében. A PPP projekt keretén belül megvalósuló beruházás után néhány hónappal jelentkeztek a cég hitelezői, hogy a HF Steel törlessze az adósságát. Ez 2012-ben történt. Ladislav Fico a háromszoros miniszterelnökünk testvére, Štefan Herman pedig egykor a Smer jelöltje volt a Szlovák Földalapnál.

Fico testvérének cége már biztonságban. A rendőrség nem találja a könyvelést
Robert Fico (Fotó: TASR)

2013 úniusában nyomozást kezdeményezett az ügyben a rendőrség is, mivel felmerült a gyanú, hogy a HF Steel némely hitelezői előnyben részesítette az adósságtörlesztésnél. Az Aktuality.sk portál azonban megtudta, hogy ezt a nyomozást 2014 novemberében le is zárták. Renáta Čuháková rendőrségi szóvivő ezt azzal magyarázta, hogy nem bukkantak "olyan cselekményre, amely felhatalmazást adna a büntetőeljárás lefolytatásához".

A probléma abban volt, hogy a rendőrség nem jutott hozzá azokhoz a könyvelési dokumentumokhoz, amelyek az adósságokról, illetve a törlesztésről tájékoztattak. A rendőrségi szóvivő elárulta, hogy a céges könyvelést annak új statutáriusa vette át, akivel azonban

a rendőrségnek nem sikerült felvenni a kapcsolatot.

Az ügyben illetékes nyomozó így csak azokhoz a számlakivonatokhoz és egyéb iratokhoz jutott hozzá, amelyeket a HF Steellel üzletelő cégek nyújtottak be. Ez az egyoldalú dokumentáció azonban a szakértőnem nem volt elegendő a helyzet megítéléséhez.

Az otvorenesudy.sk weboldalon fellelhető mintegy 20 bírósági döntés azoktól a bíróságoktól, amelyekhez a HF Steel hitelezői fordultak. Az összesített követelés az Aktuality.sk szerint meghaladja az egymillió eurót, azt viszont nem tudni, hogy ezekből mennyit térítettek.

A Finstat.sk portál információi szerint emellett a vállalat 2014-ben a Szociális biztosítónak is tartozótt 130 ezer euróval, az Általános Egészségbiztosítónak pedig 80 ezerrel.

A nyomozás idején mrá sem Fico, sem Herman nem szerepelt a cégben. Előbbi 2012 januárjában távozott a cégtől, utóbbi néhány hónappal utána.

A társaság új tulajdonosa egy francia személy, Sébastien Mocci lett, a cég székhelye pedig egy modrai nyaralóba költözött.

Ugyanarra a címre, ahol az LTB Rent nevű cég székhelye is található. Ez a cég az adócsalás gyanújába keveredett Ladislav Bašternáké,

ráadásul a Bonaparte luxuskomplexumban található lakások többszörös átíratásánál is szerepelt. Ez utóbbi luxusvillában bérel lakást Robert Fico.

Bátyja cégének részvételét a Nyitra körüli gyorsforgalmi megépítésében Fico korábban tagadta.

"Még nagyobb ostobaság az az állítás, hogy a HF Steel a Nyitrai körgyűrű beszállítói közt szerepel. Sem a HF Steel, sem a HFK Group nem vesznek részt semmilyen PPP projektben" - jegyezte meg Fico 2010 márciusában.

Három hónappal később a média bizonyítékokkal szolgált arról, hogy a HF Steel az egyik beszállítója a Nyitra melletti gyorsforgalminak.

A cég pedig saját weboldalán is eldicsekedett vele. Az állam több mint 3 milliárd eurót fizet az ún. Pribina elkerülőút megépítéséért.

(Trend.sk/Aktuality.sk/para)