Fico tíz évig szívatta a magyarokat, de most változhat az állampolgársági kérdés

2020. augusztus 3. - 13:00 | Belföld

A belügyminisztérium pénteken tárcaközi egyeztetésre bocsátotta az állampolgársági törvény módosító javaslatát, ami kilátásba helyezi a kettős állampolgárságot tiltó rendelkezés enyhítését is. A Magyar Közösség Pártja bekapcsolódna a jogalkotási folyamatba és a kérdés kapcsán a véleménye megegyezik a Híd elnökének álláspontjával.

Fico tíz évig szívatta a magyarokat, de most változhat az állampolgársági kérdés

A belügy által jelzett új szabály felsorolja azokat a kivételes eseteket, amikor nem veszik el a szlovák állampolgárságot akkor sem, ha valaki felveszi egy másik ország állampolgárságát. Ilyen eset például, ha egy házastárs vagy kiskorú gyermek veszi fel a külföldi állampolgárságot, vagy ha valaki születésénél fogva jogosult rá. Felvehetné a másik ország állampolgárságát a szlovák megvonása nélkül az a személy is, aki az adott ország területén legalább három éve tartózkodási engedéllyel.

Az MKP saját javaslatot dolgoz ki a törvénytervezethez, és külön véleményezi a belügyminisztérium jelenlegi tervezetét is, továbbá aláírásgyűjtéssel kíván bekapcsolódni a tárcaközi egyeztetésbe.

A Forró Krisztián vezette párt jelezte, bár igaz, hogy a jelenlegi kormány állampolgársági ügyekben nyitottabb, mint az előző kormányok voltak, de a kettős állampolgárság ügyében tervezett módosítások a felvidéki magyarok többsége számára nem jelentenek megoldást. Elfogadhatatlan számukra ugyanis, hogy a belügyminisztérium tervezete továbbra sem számol a kettős állampolgárság lehetőségének 2010 előtti formájában való visszaállításával, amely összhangban lenne az Alkotmánnyal, amely szerint „Akarata ellenére senkit nem lehet megfosztani szlovák állampolgárságától”. Az MKP azt ígéri, mindent megtesz azért, hogy az ország visszatérjen a Fico-féle módosítás előtti gyakorlathoz és a felvidéki magyarok a szlovák állampolgárság elvesztése nélkül vehessék fel az anyaország állampolgárságát, függetlenül attól, hogy hol élnek, tanulnak, dolgoznak vagy vállalkoznak.

Hasonló álláspont van a Híd elnöke is, aki pénteken jelezte, a belügyminisztérium által kidolgozott jogszabálytervezet nem oldja meg a szlovákiai magyarok problémáját. Sőt, ez messze nem az, mint amire vártak. Csak egy jó megoldás van, ez pedig nem más, mint a 2010 előtti állapot visszaállítása.

A jelenleg is hatályos állampolgársági törvényt Robert Fico (Smer-SD) első kormánya fogadta el 2010-ben arra a magyarországi törvényre reagálva, amely 2011-től egyszerűsítette a határon túli magyarok honosítását. A szlovák törvény értelmében elveszíti állampolgárságát az a személy, aki felveszi egy másik országét. 2010. július 17. és 2020. július 29. között összesen 3384 személy vesztette el szlovák útlevelét. Ebből "csupán" 130-an vannak azok, aki a magyar állampolgárságot vették fel, pedig az eredeti ficói elképzelés egyértelműen a szlovákiai magyarok ellen irányult.

(para)