Fico tovább rinyál a bedrótozott vadászház miatt

2021. november 26. - 17:40 | Belföld

A lévai járásbeli vadászház lehallgatásával kapcsolatban az érintettek arra jutottak, hogy az ügyben meg kell vizsgálni a hatóságok büntetőjogi felelősségét.

Fico tovább rinyál a bedrótozott vadászház miatt
Marek Para, Robert Fico és Tibor Gašpar sajtótájékoztatója (Fotó: TASR - Jaroslav Novák)

Az említett helyszínen lehallgatott személyek, Robert Fico (Smer-SD) volt kormányfő, Marek Para ügyvéd és Pavol Gašpar - a korrupciós bűncselekményekkel gyanúsított egykori rendőrfőnök, Tibor Gašpar fia és ügyvédje - mind egytértenek abban, hogy a végére kell járni a szerintük törvénytelen rendőrségi lehallgatásnak.

Fico pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a "politikai terrorizmussal" felérő cselekmény kapcsán már rendőrségi feljelentést is tettek, és az Európai Bizottságot is tájékoztatják az esetről.

"Azt állítjuk, hogy törvénysértés, konkrétan közfeladatot ellátó személy által elkövetett hivatali visszaélés, jogkerülés, és az igazságszolgáltatás akadályozásának bűncselekménye valósult meg"

- mondta Robert Fico. Szerinte a lehallgatás célja nem az állítólagos orvvadászat leleplezése, hanem az volt, hogy diszkreditálják a Smerrel valamilyen formában korábban együttműködő személyeket, és hogy aztán az összegyűjtött lehallgatási anyagot az érintettek ellen induló büntetőeljárásokban is felhasználják.

A háromszoros volt miniszterelnök hangsúlyozta, hogy nyilvánvalóan valaki bűncselekményt követett el azzal is, hogy a felvételeket a sajtó rendelkezésére bocsátotta. A videókról Fico elmondta: azokon semmi olyan nincs, ami alapján annak szereplőinek büntetőjogi felelősséget kéne vállalniuk.

Robert Fico megismételte, amit már korábban számtalanszor elmondott: a NAKA egyes nyomozói, bizonyos ügyészek és bírák politikai célokat követnek, amivel maguk is bűncselekményt követnek el.

Tibor Gašpar és Marek Para ügyvédként azt nehezményezik, hogy a kiszivárgott felvételek miatt nem tudják megfelelő mértékben védeni ügyfeleiket, mert a bizalmas beszélgetések napvilágra kerülésével lehullt a lepel a védelmi taktikájukról.

Az említett lévai járásbeli vadászházat még a nyár folyamán, orvvadászat bűncselekményének gyanúja miatt hallgatta le a rendőrség. Ezt az eljárást később bizonyítottság hiányában leállították. És bár orvvadászatot valóban nem sikerült dokumentálni, az viszont (többek között) kiderült, hogyan látják el instrukciókkal a kihallgatásra készülő Robert Kaliňák volt belügyminisztert, miként tért haza Görögországból hamisított COVID-teszttel Robert Fico, hogyan egyengette az ügyésznek készülő barátnője útját, vagy hogy milyen módon tett eleget a börtönben ülő Marián Kočner óhajának.

(parameter/TASR)